Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Amerikai kommandósok felszámoltak egy terrorcsoportot

2003.04.01. 17:53
Kapcsolódó cikkek (1)
Amerikai kommandósok és kurd szövetséges harcosok bejelentették kedden, hogy Irak északi részén felszámolták az Anszár al-Iszlám szélsőséges csoportot. Az Egyesült Államok azt gyanítja, hogy az Anszár al-Iszlám kapcsolatban áll az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezettel, és rajta keresztül fonódott össze Szaddám Huszein iraki elnök és az al-Kaida.
A nyilvánosság előtt elvétve megjelenő amerikai kommandósoknak ezúttal hét tisztje állt az újságírók elé, és közölték, hogy a múlt héten az Anszár al-Iszlám legtöbb harcosát megölték, az életben maradottakat pedig kiűzték az iraki-iráni határ közelében fekvő területről. Néhányan elmenekülhettek Iránba, vagy a határ menti térségben bujkálhatnak. Másfél nap leforgása alatt kiűztük és megsemmisítettük a térséget ellenőrző terrorista csoportot - jelentette ki az egyik amerikai kommandós Halabdzsa városban, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) egyik katonai bázisán.

Az iráni határnál

Halabdzsa az iraki "autonóm" Kurdisztánban, Bagdadtól 250 kilométerre északkeletre, az iraki-iráni határtól mindössze 11 kilométerre fekszik. A város közelében dúltak a harcok, amelynek eredményeként a PUK néhány ezer gerillája és a csaknem száz amerikai kommandós sikeresen felszámolta a több száz, többségében kurd szélsőségesből álló szervezetet. A szárazföldi összecsapásokat megelőzően amerikai manőverező robotrepülőgépekkel súlyos veszteségeket okozó csapásokat mértek az Anszár állásaira.

Autonóm terület

Az Anszár al-Iszlám a Halabdzsától az iráni határig nyúló, 16 települést magában foglaló területet tartotta ellenőrzése alatt. Ezen a területen, amely beékelődött a Huszeinnel ellenséges kurdok ellenőrzése alatt álló iraki Kurdisztánba, az afganisztáni tálib rendszerhez hasonló életformát vezettek be. Becslések szerint az Anszárnak 75-100 olyan tagja lehetett, akik az al-Kaida gerillájaként Afganisztánban harcoltak.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.