Zalán
6 °C
19 °C

Kompkatasztrófa a görög partoknál

2000.09.27. 12:03
Legalább negyvenen vízbe fulladtak, hatvanan eltűntek, amikor kedden éjszaka zátonyra futott egy görög komphajó Parosz szigeténél. A görög nagykövetség tájékoztatása szerint nincs magyar áldozat.
A hozzátartozók reménykednek a keresés sikerében
A Samina Express Pireuszból indult és Pároszba tartott, amikor a kikötő bejárata előtt három kilométerrel teljes sebességgel zátonyra futott. Az utasok között azonnal kitört a pánik, és a sokan a vízbe ugrottak. A 4407 tonnás hajó mintegy húsz perc alatt süllyedt el.

Több mint harminc mentőcsónak, egy repülő és két helikopter vett részt az éjszakai mentésben, rengeteg helyi lakos a saját csónakjával is segített. Orvosok érkeztek Athénból, hogy segítsenek a sebesültek ellátásában.

A görögök a világon a legjobbak a tengeri mentésben - nyilatkozták lapunknak a budapesti görög nagykövetség munkatársai. Információik szerint 511 ember - 447 utas és a 64 fős személyzet - utazott a fedélzeten, közülük reggelig 380-at mentettek ki. A turisták között sok gyermek és idős ember utazott. Magyar áldozatok nincsenek.

Andreas Sirigos altengernagy, a görög parti őrség parancsnoka értetlenségét fejezte ki, nem érti, hogyan történhetett meg a szerencsétlenség. Szavai szerint vaknak kellett lenni, hogy ne lássák az akadályt. A Portes-zátony a tengeri térképeken is megtalálható.

Főként angol, német, orosz és olasz turisták utaztak a Samina Expressen - közölte a BBC. Szemtanúk szerint a komp tragédiája a Titanic süllyedésére emlékeztetett.

Az eltűnteket jelenleg is több repülővel és hajóval keresik.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.