Ambrus
-7 °C
3 °C

Megrohamozták a kongói ENSZ-képviseleteket

2004.06.03. 15:23
Szükségállapot bevezetését fontolgatja a keleti határon fekvő Bukavu eleste miatt Kongó elnöke. Joseph Kabila szerint a várost a ruandaiak szállták meg. A tuszi üldözések ellen tiltakozó városfoglaló katonatisztek hajlandóak lennének az ENSZ-nek átadni a várost.
Az ENSZ épületeire támadtak a Bukavu elestén feldühödött kongóiak Kinsashában. A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határán fekvő várost fellázadt katonai egységek foglalták el, Joseph Kabila elnök azonban a szomszédos Ruandát gyanúsította meg. A város "a ruandai nemzeti hadsereg kezére került" - állította Kabila, majd általános mozgósítást rendelt el.

Megvédi nemzetét

Mint mondta, a kongói hadsereg az ország "állampolgárainak és erőforrásainak mozgósításával megvédi Afrika harmadik legnagyobb nemzetét". Az államfő rendkívüli állapot bevezetését is javasolta. A várost elfoglaló két fellázadt egység parancsnoka, Laurent Nkunda tábornok és Jules Mutebutsi ezredes a beszéd elhangzása után ígéretet tett arra, hogy kivonja katonáit a stratégiai jelentőségű határvárosból, és átadják a település feletti ellenőrzést az országban állomásozó ENSZ-békefenntartóknak.

Az ENSZ-et okolják

A bukavui események miatt azonban a kongóiak pont az ENSZ-en élték ki haragjukat. Kinsashában és még két másik városban is hatalmas tömegek rohanták meg a világszervezet használatában lévő épületeket. A felfordulásban lövöldözés tört ki.

Nkunda és Mutebutsi szerdán foglalták el a várost, mivel a kormány által megbízott térségbeli parancsnok véleményük szerint üldözte a tuszi közösség tagjait. A két tiszt a kongói tuszi lázadók fegyveresei közül került a polgárháború után létrehozott hadsereg parancsnoki karába.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.