Vilma
-7 °C
4 °C

Lelőtték Kabila kongói elnököt

2001.01.17. 13:51
Tisztázatlan körülmények közt lelőtték kedd délután Laurent-Désiré Kabilát, a Kongói Demokratikus Köztársaság (ex-Zaire) elnökét. Az eddigi információk szerint a gyilkosság hátterében nem puccskísérlet, hanem "nézeteltérés" áll. Valójában még az sem biztos, hogy az elnük halott; Párizsban és Washingtonban azonban már megerősítették a hírt.
Az egykori belga gyarmat, a Kongói Demokratikus Köztársaság (RDC) elnökének halálhírét a belga külügyminiszteri és diplomáciai források is megerősítették. Kabilát két lövéssel ölte meg a saját testőre. Más feltételezések szerint a védelmiminiszter-helyettes ölte meg az elnököt. Ettől függetlenül azonban belga diplomáciai vezetők cáfolják azt a feltételezést, hogy Kabila puccs áldozatává vált volna. A francia Le Figaro napilap idézett egy belga diplomatát, aki szerint a gyilkosság egy erőszakba torkolló nézeteltérésre vezethető vissza.

Laurent-Désiré Kabila
a Kongói Demokratikus Köztársaság (ex-Zaire) elnöke
Ráadásul az sem teljesen biztos, hogy az elnök meghalt: a kongói kormány jelentése szerint megsebesült, és külföldre szállították, mások azonban úgy tudják: a repülőgépen belehalt sérüléseibe. Az esetről viszonylag későn tudósítottak a fővárosban, Kinshasában; jóllehet sem a helyi televízió, sem a helyi rádió nem számolt be a merényletről, Párizs és Washington hamar megerősítette Kabila halálának hírét. Jelentések szerint teljes nyugalom van a fővárosban.

Homályos a gyilkosság háttere

A gyilkosság részleteiről egyelőre annyit lehet tudni, hogy Kabila a katonai vezetőkkel folytatott vita során arra kérte fiát Josephet, hogy állítsa le Kayembe ezredest, aki erre úgy reagált, hogy kétszer rálőtt az államfőre. A hírügynökségi jelentésekben ezért arra következtetnek, hogy nem puccsról, hanem egy tragédiába torkolló nézeteltérésről van szó. Belga források ugyanakkor hozzátették: az elnököt a háborúban tanúsított alkalmatlansága miatt ölhették meg. Egyesek úgy tudják: a lövést a testőr adta le.

Hatalmi vákuum fenyeget?

Belga hírügynökségi jelentések szerint Kabila ideiglenes utódja az elnök egyik jobbkeze, Eddy Kapend ezredes lesz. Az ezredest - aki Kabilához hasonlóan a dél-kongói Katangából származik - a Kongói Demokratikus Köztársaság állandó szövetségese, Angola is támogatja. Az angolai vezetés ugyanis nem szeretné, ha Kabila halálát követően hatalmi vákuum keletkezne a kongói vezetésben. Angolán kívül még Zimbabwe is támogatja katonailag a kongói rezsimet, akik az Uganda és Ruanda által támogatott lázadók ellen harcolnak. (Lásd a keretes írásunkat!)

Laurent-Désiré Kabila 1997 májusában vette át a hatalmat Zairében, miután fegyveres lázadóival elűzte a hatalomból Mobutu Sese Seko diktátort. Az akkor még népi hősként ünnepelt Kabila ekkor változtatta meg az ország nevét Kongói Demokratikus Köztársaságra. A névválasztás során a "demokratikus" jelző voltaképpen csak díszként szerepelt az állam új nevében, mivel Kabila rendszerét is inkább a diktatúra, mint a demokrácia jellemzi. Az országban dúló polgárháború gazdasági-politikai hátterét ismerve szinte biztosra vehető, hogy bárki is lesz Kabila utódja, kizárt dolog, hogy az "afrikai Balkánon" képes lesz a rendcsinálásra és a demokrácia megteremtésére. Tény: ez Kabila környezetének nem is nagyon érdeke.

Afrika nagy háborúja
Belgium 1960 júliusában vonult ki egykori gyarmatáról, káoszt és bizonytalanságot hagyva maga után, amit a hatvanas évektől Mobutu diktatúrája követett. A diktátort 1997 májusában űzte el az akkor még Ruanda és Uganda által támogatott Kabila lázadóvezér, aki államelnök lett. Az ezt követő időszakban azonban tovább folytatódtak a zavargások és az összecsapások, s a ruandai vezetés kételkedni kezdett a rendcsinálásra képtelen Kabila államfői képességeiben. Később Kabila szövetségeseket "cserélt": az elnököt immár Zimbabwe, Namíbia, Csád, Angola és Szudán támogatta, mialatt Ruanda és Uganda Kinshasa ellenségévé vált. Uganda és Ruanda mind a mai napig támogatja az 1999 márciusában már a Kongói Demokratikus Köztársaság egyharmadát ellenőrzése alatt tartó lázadókat. Ruanda nemcsak azért áll a Kabila ellen fellépő tutszi lázadók mellett, mert a kongói vezetés menedéket adott az 1994-es ruandai mészárlás hutu elkövetőinek (ezzel akadályozva a mészárlásért felelősök kézrekerítését), hanem azért is, mert a néhai Zaire területén rengeteg ásványkincs van. A tutszi lázadóknak köszönhetően Ruanda és Uganda a Kongó keleti felén található bányákat alaposan megcsapolja, jelentős hasznot kaszálva ezzel. Bár a Kongó keleti részén élő lakosság kezdetben nem szimpatizált Kabilával, a külföldi uralom hatására most már erős tutszigyűlölet tapasztalható az ott élők körében, s ez nagy mértékben annak is köszönhető, hogy a Kabila rezsime ellen harcoló lázadók ugandai és ruanda katonákkal karöltve fosztogatják az ellenőrzésük alatt álló falvakat. Kinshasa esélyeit rontja, hogy a lázadók ellen fellépő zimbabwei katonák soraiban dezertálási hullám tapasztalható. Az elhúzódó háborúban már több mint egymillió ember meghalt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.