Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Phenjan felajánlotta atomprogramjának leállítását

2004.01.06. 06:49
Felajánlotta Észak-Korea kedden, hogy leállítja az atomfegyverek tesztelését és előállítását, illetve békés célra termelő atomlétesítményeit a hatoldalú tárgyalások felújításának érdekében.
Az Egyesült Államok, Észak-Korea, Kína, Oroszország, Japán és Dél-Korea között zajló nemzetközi megbeszélések az észak-koreai atomfegyverprogram körül kialakult válság megoldását célozzák.

A válság 2002 októberében lángolt fel, amikor amerikai tisztségviselők közölték: Phenjan elismerte, hogy titkos atomfegyverprogramja van. Ezzel megsértette az Egyesült Államokkal 1994-ben kötött megállapodását, amelyben kötelezettséget vállalt nukleáris létesítményeinek zárva tartására.

Az eredeti tervek szerint a hatoldalú tárgyalások a napokban folytatódtak volna. Több résztvevő államban is értésre adták ugyanakkor, hogy a megbeszélésekre egyelőre nem kerül sor, mert nincs elmozdulás a legfőbb érintettek álláspontjában.

Visszafordíthatatlanul és ellenőrizhetően

A hivatalos észak-koreai KCNA hírügynökség kedden közölte, hogy Phenjan újabb "merész engedményként" a fegyverprogram mellett még a békés célú nukleáris létesítmények működtetését is hajlandó leállítani a megoldás érdekében.

Washington már korábban jelezte, ragaszkodik ahhoz, hogy Észak-Korea mindenekelőtt kezdje meg fegyverkezési célú atomprogramjának leépítését visszafordíthatatlan és ellenőrizhető módon.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.