Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Észak-Korea békeszerződést kötne az Egyesült Államokkal

2005.07.22. 06:57
Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy békeszerződést akar aláírni az Egyesült Államokkal. A népi Korea külügyminisztériuma szerint ez „véget vetne az Egyesült Államok ellenséges politikájának”.
Észak-Korea az 1953-ban véget ért koreai háború végén aláírt fegyverszüneti megállapodást felváltó békeszerződést kíván aláírni az Egyesült Államokkal - közölte pénteken a phenjani külügyminisztérium szóvivője, aki szerint a békeszerződés révén megoldható lenne a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése.

"A tűzszüneti megállapodás békeszerződéssel való felváltása a Koreai-félszigeten véget vetne az Egyesült Államoknak a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal szembeni (...) ellenséges politikájának, és automatikusan megoldaná a félsziget atomfegyver-mentesítését" - közölte egy külügyi szóvivő, akit a KNCA hivatalos phenjani hírügynökség idézett.

A szóvivő, akinek a nevét nem közölték, hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépés "erőteljes lendületet" adna a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével az észak-korai atomfegyverprogramról tartandó tárgyalásoknak, amelyek a tervek szerint kedden kezdődnek újra Pekingben.

"A törékeny tűzszüneti mechanizmusnak tartós békemechanizmussal történő, a hidegháború utolsó maradványainak felszámolását célzó felváltása a Koreai-félszigeten nemcsak Korea békéje és újraegyesítése, hanem Délkelet-Ázsia és világ többi részének békéje és biztonsága szempontjából is fontos" - közölte a phenjani szóvivő.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!