Judit
-2 °C
8 °C

Észak-Korea csak a szankciók eltörlése után tárgyal

2006.10.20. 06:37
Észak-Korea vezetője az amerikai szankciók eltörlését kéri a tárgyalásokért cserébe. Dél-koreai lapok szerint Kim Dzsongil bocsánatot kért Kínától a robbantások miatt. Az észak-koreai vezető szerint az a legfontosabb, hogy az Egyesült Államok engedményeket tegyen. A CBS úgy tudja, hogy az Egyesült Államok nyomon követ egy gyanús észak-koreai teherhajót.

Dél-koreai lapértesülés szerint Észak-Korea hajlandó ismét tárgyalni atomprograjáról, ha az Egyesült Államok feloldja az ellene bevezetett szankciókat.

A Csoszon Ilbo című dél-koreai napilap kínai diplomáciai forrásoktól úgy értesült, hogy maga Kim Dzsongil észak-koreai vezető tájékoztatta erről a kínai elnök különleges megbízottját, Tang Csia-hszüan (Tang Jiaxuan) államtanácsost, volt külügyminisztert. A csütörtökön Phenjanban tartott megbeszélésen Kim Dzsongil azt mondta, hogy Észak-Korea kész akár a hatoldalú tárgyalásokon részt venni, akár kétoldalú tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal a büntetőintézkedések feloldásának fejében. A legfontosabb az, hogy az Egyesült Államok engedményeket tegyen - jelentette ki az észak-koreai vezető, aki állítólag bocsánatot kért Pekingtől az október 9-én végrehajtott kísérleti atomrobbantásért.

Liu Csien-csao (Liu Jianchao) kínai külügyi szóvivő újságíróknak elmondta, hogy a találkozón a kétoldalú kapcsolatokat és a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet tekintették át a felek. A látogatás jelentőségét méltatva a szóvivő annak a reményének adott hangot, hogy Peking diplomáciai erőfeszítései meghozzák gyümölcsüket.

Végrehajtják a szankciókat
Washington és Kína egyetért abban, hogy kísérletet kell tenni a az észak-koreai nukleáris program beszüntetéséről folytatott tárgyalások folytatására - közölte Pekingben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. A megbeszéléseket követően tárgyalópartnere, Li Csao-hszing (Li Zhaoxing) a közös sajtótájékoztatón hangoztatta: megállapodtak abban, hogy végrehajtják azokat az ENSZ-szankciókat, amelyeket a világszervezet fogadott el Phenjan ellen az október 9-i észak-koreai kísérleti atomrobbantásra válaszul.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas beosztású illetékese szerint a kínai fél komolyan figyelmeztette Észak-Koreát, hogy ne hajtson végre több nukleáris robbantást. Előzőleg Phenjan állítólag tájékoztatta Pekinget, hogy legalább három kísérleti robbantásra készül, amerikai kémműholdak pedig lázas tevékenységet tapasztaltak a lehetséges robbantási helyszíneken.

A CBS amerikai televízió amerikai hírszerző forrásokra hivatkozva azt jelentette csütörtökön, hogy az Egyesült Államok nyomon követ egy gyanús észak-koreai teherhajót, amely esetleg a BT-határozat által tiltott fegyverrakományt szállít. A hajó útiránya ismeretlen, és az illetékes amerikai hatóságok most próbálják kideríteni, hogy pontosan mit szállíthat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!