Natália
-3 °C
8 °C

Ismét amerikai inváziótól tart Észak-Korea

2006.03.13. 08:57
Ahogy eljött az Egyesült Államok évi rendes koreai hadgyakorlatának az ideje, úgy érzi fenyegetve magát Észak-Korea. Phenjan szerint a béke záloga nukleáris elrettentő ereje. Az amerikaiak tagadják, hogy harcra készülnének, de befagyasztották az észak-koreaiak külföldi vagyonát.

Észak-Korea lerohanására készül az Egyesült Államok, adta hírül vasárnap este az észak-koreai hivatalos hírügynökség. A phenjani vezetés szerint a héten kezdődő amerikai--dél-koreai közös hadgyakorlat újabb bizonyíték az amerikaiak harci szándékára, egyben igazolja az észak-koreai atomprogram létjogosultságát.

Az Egyesült Államok vezetői szerint a húszezer amerikai és meg nem nevezett számú dél-koreai katona részvételével zajló hadgyakorlat csak az évi rendes készenléti gyakorlat része, írja az AP.

"Az amerikaiak erősödő katonai mozgűásai a Koreai-félszigeten és környékén a hazánk elleni ellenséges politikát megvalósító manőverek" - írta kommentárjában az észak-koreai párt napilapja, a Minju Joson. Az írás szerint az amerikai inváziót csak "köztársaságunk nukleáris elrettentő ereje, békénk és biztonságunk záloga" akadályozza meg.

Észak-Korea továbbra sem kíván visszatérni az atomprogramja felfüggesztését célzó hatoldalú tárgyalásokhoz, amin a két Koreán kívül az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország vesz részt. A diplomáciai enyhülést jelzi azonban, hogy Phenjan csatlakozna a nemzetközi pénzmosás elleni küzdelemhez.

Igaz, ennek alapvető oka inkább az lehet, hogy az AP jelentése szerint a múlt héten az Egyesült Államok több észak-koreai kintlévőséget befagyasztott, köztük egy, az észak-koreaiak pénzét kezelő makaói bank tevékenységét is felfüggesztette.

Észak-Korea a hétvégén jelezte, hogy részt venne a pénzmosás elleni küzdelemről zajló, zártkörű washingtoni tárgyalásokon, írja az AP.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.