Mária
-6 °C
-2 °C

Korea-közi eredmények

2000.06.14. 11:55
Szerdán folytatódtak a két Korea vezetőinek kedden megkezdett tárgyalásai. A megbeszéléseken szóba kerül(t), hogy a két fél megnyitná diplomáciai képviseletét a másik országában. A tárgyalók támogatják az ötven éve kettészakított családok újraegyesítését, illetve nemzetközi sportversenyeken közös csapatok indítását is lehetővé tennék.
Igaz, hogy Kim Dzsong Il szerda délelőtt nem volt jelen a megbeszéléseken, de a nap folyamán még egészen biztosan találkozik Kim De Dzsonggal, aki feltehetően meghívja őt egy szöuli látogatásra.

Delegációk
Kim De Dzsong várhatóan arról is tárgyal majd kollégájával, hogy teremtsék meg a feltételeket annak érdekében, hogy a hét millió dél-koreai, akinek északon élnek rokonai, valamilyen módon újraegyesíthesse vagy legalább meglátogathassa családját.

Kim De Dzsong délelőtt a törvényhozás elnökével, Kim Jong Nammal folytatott megbeszéléseket a kapcsolatok erősítéséről, a két ország közti feszültség csökkentéséről, illetve diplomáciai képviseletek nyitásáról. Tárgyaltak továbbá a gazdasági együttműködés fejlesztéséről, út- és vasútépítési és egyéb infrastrukturális projektek indításáról, befektetési garanciákról, illetve a kettős adóztatás eltörléséről.

Dél-Koreából az elnök mellett a pénzügyminiszter, a kulturális és információs miniszter is Phenjanba utazott, akik szerdán külön-külön tárgyalnak kollegáikkal. Diplomáciai forrásokból tudni lehet, hogy a sporttal kapcsolatban is születtek a kapcsolatokat erősítő megállapodások. Lehetséges, hogy a jövőben ,,össz-koreai" csapatok indulnak egyes nemzetközi versenyeken, vagy közös zászló alatt menetelnek a megnyitó ünnepségeken.

Kim Jong Nam és Kim De Dzsong
Washington, Moszkva és az ENSZ egyébként egyaránt lelkesen támogatja a megbeszéléseket. Kofi Annan szerint ,,a kölcsönös bizalom és együttműködés új korszaka kezdődött a két Korea között". Az orosz külügyminiszter üdvözölte a találkozót, különös tekintettel arra, hogy Vlagyimir Putyin pár hét múlva Észak-Koreába utazik.

Joe Lockhart a Fehér Ház szóvivője kicsit visszafogottabban nyilatkozott: ,,Ezen a ponton még nehéz megítélni, hogy a megbeszélések milyen eredményre vezetnek, de az biztos, hogy ez egy nagyon fontos lépés, egy hosszú folyamat nagyon fontos része".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.