Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Korrupció gyanújába keveredett a Fehér Ház

2006.09.29. 19:54
Az év elején elítélt sztárlobbista, Jack Abramoff egy titkos jelentés szerint legalább 500 dokumentált esetben lépett kapcsolatba a Fehér Házzal, ami azért kínos, mert többek között korrupciós ügyletekért kapott 5 év letöltendő börtönbüntetést.
Korrupciós ügyletek árnyéka vetül a washingtoni Fehér Házra a novemberi kongresszusi választások előtt hat héttel a csalás miatt elítélt egykori sztárlobbista, Jack Abramoff ügyében - derült ki a The New York Times pénteki cikkéből.

Abramoff nevéhez nagy port felvert botrány fűződik, idén márciusban öt év és tíz hónap börtönbüntetésre ítélték a washingtoni érdekkijárót adócsalás, csalás és megvesztegetés miatt. Abramoffról, aki vádalkut kötött a szövetségi ügyészekkel, eddig az derült ki, hogy szoros kapcsolatok fűzték a kongresszus mintegy húsz tagjához.

A legfrissebb kétpárti kongresszusi jelentés szerint - amelyet még nem hoztak nyilvánosságra, az újság titokban szerezte meg névtelenséget kérő kongresszusi hivatalnokoktól - Abramoff nem állt meg a kongresszus szintjén: csaknem 500 dokumentált esetben lépett kapcsolatba a Fehér Házzal. Legalább tíz esetben közvetlenül Karl Rove-val, George Bush elnök legfőbb politikai tanácsadójával érintkezett.

Tudni lehet: Abramoff csaknem 25 ezer dollárt költött arra, hogy különböző kormányzati tisztségviselőket meghívott ebédelni, kisebb-nagyobb ajándékokkal, például koncertjegyekkel, sporteseményekre szóló meghívókkal lepte meg őket.

Az érvényes szabályozás szerint a Fehér Ház tisztségviselői nem fogadhatnak el semmilyen lobbista csoporttól 20 dollárnál értékesebb ajándékot. Abramoff lobbicége egyik agresszív kampányában, 2001-2002-ben 73 esetben lépett kapcsolatba telefonon vagy e-mailben fehér házi illetékesekkel: az igazságügy-minisztérium rosszallása ellenére kijárta, hogy egy mississippi törzs 16,3 millió dollárt kapjon börtönépítésre. Dana Perino fehér házi szóvivő, bár még nem látta a jelentést, kijelentette: Abramoff nyilvánvalóan túloz egykori kormányzati kapcsolatait illetően, és érdekkijáró tevékenysége az esetek többségében eredménytelen volt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!