Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Koszovóban nem mindennapos a gyűlölet

2006.04.17. 08:50
Koszovóban jelenleg a koszovói albánok és szerbek közötti bizalom helyreállítása a legfontosabb. Az Index az év eleje óta működő Pristinai Magyar Összekötő Iroda vezetőjét, Imecs Zoltánt eddigi tapasztalatairól és a januárban megkezdődött státustárgyalásokról kérdezte.

A kilencven százalékban albánok lakta Koszovó jövőjéről kialakított hivatalos belgrádi elképzelés ellentétben áll az albán többség koncepciójával. Ha a szerbeken múlik, Koszovó Szerbia határain belül marad, de magas fokú autonómiát élvez. A koszovói albán kormány azonban több ízben világossá tette, hogy az albánok számára kizárólag a korlátlan függetlenség jöhet szóba, a szerb kisebbség jogainak tiszteletben tartása mellett. A januárban megkezdődött, a tartomány jogállásáról szóló státustárgyalások jelenleg a harmadik fordulón vannak túl.

Jelenleg mi a pontos státusa Koszovónak?

A tartomány az ENSZ protektorátusa alatt áll. A közigazgatást az UNMIK (United Nations Missions in Kososvo) irányítja, a koszovói közigazgatás szervezetei folyamatosan kerülnek kialakításra és veszik át a hatalom gyakorlását, a tartomány irányítását.

Január 25-én érdemben is megkezdődtek Bécsben a tartomány jövőbeni jogállásáról szóló státustárgyalások. Jelenleg milyen fázisban vannak a tárgyalások?


Nézze meg képeinket!

Túl vagyunk a harmadik fordulón, a tárgyalások jelenlegi szakasza a koszovói decentralizációs terv elfogadásáról szól. Ennek célja, a jól működő önkormányzatok kialakítása. A nemzetközi közösség, a Kontakt Csoport (informális, az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból Franciaországból, Németországból, Olaszországból és Oroszországból álló csoport, melyhez később az Európai Unió is csatlakozott. Az UNMIK-kal együttműködésben jelenleg koordinátori szerepet játszanak a koszovói politikában - A Szerk.) egzakt módon körülhatárolható feltételeket szabott annak érdekében, hogy kialakulhassanak Koszóvóban a multi-etnikus társadalom, a többség és kisebbségek együttélésének európai normák szerinti feltételei. Emellett az UNMIK (United Nations Missions in Kososvo) minden támogatást megad a koszovói kormánynak a tartomány stabilitásának és biztonságának fenntartásához és fejlesztéséhez.

Mik a legfontosabb lépések? Hogyan lehet a társadalmi együttélés feltételeit megteremteni egy olyan közösségben ahol a kisebbség és a többség gyűlöli egymást?

Azt gondolom, hogy a gyűlölet kifejezés nem helyénvaló. Vitathatatlan tény, hogy Koszovó lakossága túl van egy nehezen feldolgozható társadalmi válságon, vannak súlyos, megoldásra váró problémák, de szerencsére már nem mindennapos a gyűlölet. Pontosan az előbb említett súlyos és nehéz kérdések megoldása érdekében van meghatározó jelentősége a koszovói albánok és szerbek közötti bizalom helyreállításának. Ez jelenleg a legfontosabb feladat, ezért különös hangsúlyt fektet az UNMIK a kisebbség arányos részvételére az állami intézmények, a rendőrség, a Koszovói Védelmi Hadtest -nem fegyveres testület-, valamint az önkormányzatok, az önkormányzati intézmények munkájában. Hangsúlyozza az egyházi és kulturális értékek, templomok, kegyhelyek kölcsönös tiszteletét. A koszovói politikai pártok, a parlament és a kormány vezetői minden lehetséges alkalommal kinyilvánítják, hogy tartományban élő szerbek jövője közös az itt élő albánok jövőjével. A cél az európai értelemben vett modern Koszovó kialakítása, amelynek van uniós jövőképe. Ezt a célt pedig közösen kell elérniük.

Magyarország milyen álláspontot képvisel a Koszovó-kérdésben?

A magyar külpolitika prioritásai között vezető helyen szerepel a Balkán, a Nyugat-Balkán és ezen belül Koszovó helyzete. Magyarország elemi érdeke a térség békéjének és stabilitásának fenntartása, a társadalmi a gazdagsági fejlődés támogatása, a demokratikus átalakulás során szerzett tapasztalatainknak az átadása.

Van saját magyar Koszovó-politika?

A magyar külpolitika minden olyan kezdeményezést támogat, amelyek a fenti célok elérését szolgálja. Meggyőződésünk, hogy a koszovói státusz rendezése során érvényesülnie kell a kisebbségi jogoknak, a nemzetközi jogi normáknak. Magyarország jövőbeni piacként, a gazdasági együttműködés egyik lehetséges balkáni terepeként tekint Koszovóra. Célunk, hogy a magyar vállalkozóknak, befektetőknek - megfelelő politikai és jogi háttér biztosítását követően - támogatást nyújtsunk a koszovói jelenléthez. Ennek érdekében - a magyar kormány balkáni külpolitikai stratégiáját támogatandó - került felállításra a Magyar Köztársaság Pristinai Összekötő Irodája, ez év januárjában.

Nem nézik a magyar jelenlétet rossz szemmel a szerbek? Nem árthat ez a vajdasági magyaroknak?

Nem vonható párhuzam Koszovó és a Vajdaság között.

Ibrahim Rugova halála mennyiben befolyásolja a tárgyalásokat?

Rugova halála nagy vesztesége az európai demokráciának. Személyében Koszovó népe történelmének egyik nagy egyéniségét gyászolja. Pristina vezető politikusai tovább viszik az ő megbékélésre, az önálló Koszovó megteremtésére törekvő politikáját.

Milyenek az eddigi tapasztalatai?


Klikk a képre!

A magyar képviselet politikailag rendkívül fontos időszakban nyílt meg. Fontos számunkra, hogy az UNMIK vezetője Soren Jessen-Petersen februárban Budapesten tárgyalt. Somogyi Ferenc külügyminiszter a közelmúltban tett látogatást Koszovóban. Ezek a magas színtű látogatások biztosítják és bizonyítják a magyar kormány érdeklődését a térség iránt, hasznosak a dialógus fenntartása érdekében. Magyarország komoly erővel van jelen a KFOR-ban, a magyar katonák mind a szervezeten belül, mind helyi lakosság körében nagy megelégedéssel látják el feladataikat. Vonatkozik ez a magyar rendőrökre is, akik UNMIK keretein belül tevékenykednek Koszovóban.

Ön szerint mikor lesz független Koszovó?

Nehéz tárgyalások vannak még hátra. A bécsi tárgyalásoknak még csak az első periódusánál tartunk. A Kontakt Csoport tervei szerint a státusz kérdését még ez évben rendezni kell. Ezzel együtt úgy vélem, hogy számunkra nem az a fontos, hogy mikor, hanem hogy milyen feltételekkel jön létre egy a tartomány státuszát rendező, minden érintett fél számára, hosszú távra elfogadható megoldás.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.