Salamon
7 °C
13 °C

ENSZ-segítséget kért Kostunica

2000.11.27. 23:00
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának gyors közreműködését kérte hétfőn a dél-szerbiai feszültség enyhítésére Vojislav Kostunica jugoszláv elnök. Az EBESZ miniszteri értekezletének helyszínén, Bécsben ismertté vált levelében Kostunica felszólította Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, hogy tegyen meg mindent a dél-szerbiai-koszovói határ mentén fenyegető erőszak elkerülésére. A jugoszláv államfő szerint a helyzet az egész térség biztonságát fenyegeti.
Egyidejűleg Kostunica megismételte korábbi, a koszovói nemzetközi békefenntartó erőket, a KFOR-t ért bírálatait. Az elnök szerint a nemzetközi közösség békefenntartó erői nem akadályozták meg, hogy fegyveres albán lázadók szivárogjanak be a három kilométer széles biztonsági övezetbe, ahonnan emiatt a szerb rendőröknek vissza kellett vonulniuk.

Meghosszabbították a fegyvernyugvás időtartamát

Az újabb válság azután tört ki, hogy az átmeneti ENSZ-igazgatású szerbiai tartomány és Közép-Szerbia közigazgatási határa mentén lévő biztonsági övezetben egy szakadár albán fegyveres szervezet a múlt héten megölt négy szerb rendőrt. A szerb rendőrség hétfő estig adott időt a koszovói nemzetközi békeerőnek (KFOR), hogy meggátolja az albán fegyveresek beszivárgását az övezetbe, és ez utóbbiak kivonulását követelte. Ellenkező esetre ellentámadással fenyegetett.

A KFOR közvetítése nyomán hétfőn a szembenálló felek egyaránt meghosszabbították a fegyvernyugvás időtartamát. A magát Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének (UCPMB) nevező albán szervezet egyik tagja közölte: a KFOR amerikai erőivel történt megállapodás alapján készek péntekig meghosszabbítani a szerb rendőrséggel együtt a múlt hét végén életbe léptetett tűzszünetet.

Folytatták a csapaterősítést

Nebojsa Covic szerb kormányfőhelyettes néhány órával a szerb ultimátum lejárta előtt bejelentette annak meghatározatlan idejű meghosszabbítását. Ezt a KFOR azon követelésével indokolta, hogy az ultimátumok és a határidők nyelve helyett ezentúl a diplomácia és a tárgyalások nyelvén beszéljenek. Covic kizárólag a KFOR-ra hárította a felelősséget, hogy az albán lázadók visszavonuljanak az övezetből.

A szerb hatóságok hétfőn azonban folytatták a csapaterősítést a biztonsági övezeten túl eső dél-szerbiai területeken. Slobodan Tomovic szerb belügyi társminiszter megjegyezte: eddigi állásaik jó kiindulópontul szolgálhatnak az albán fegyvereseknek az övezetből való kiűzésére, ha nem érnék el a diplomáciai rendezést.

Vojislav Kostunica jugoszláv elnök rövid bécsi látogatása után hétfő este az érintett dél-szerbiai térségbe indult. Kostunica George Robertson NATO-főtitkártól és Kofi Annan ENSZ-főtitkártól levélben kért segítséget az újabb incidensek megelőzéséhez. Megfigyelők szerint a válság komoly kihívás Kostunica számára, akinek országa területét is meg kell védenie és elkerülnie azt a nemzetközi elítélést, amelyet elődjének, Slobodan Milosevicnek a szakadár koszovói albán fegyveresekkel szembeni fellépése kiváltott.

Belgrád már javasolta a koszovói jugoszláv katonai kivonulásról tavaly kötött egyezmény módosítását, mert a biztonsági övezetbe csak könnyű fegyverzetű szerb rendőrök léphetnek be, akik most nehézfegyverekkel is felszerelt szakadár albánokkal állnak szemben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.