Dömötör
12 °C
14 °C

Kovács: Jobb támadni, mint utólag siránkozni

2003.02.03. 10:32
Nem osztja meg Európát Medgyessy Péter és hét kormányfőtársának Amerika-párti nyilatkozata - véli Kovács László. A külügyminiszter szerint a magyar javaslatok egy egységes európai külpolitika irányába módosították a nyilatkozat szövegét. Háborúzni Amerika egyedül is tud, a békés megoldást azonban csak közösen lehet elérni - mondta el a külügyminiszter.
Magyarország meggyőződése, hogy a "békés megoldást csak közösen lehet kikényszeríteni" - indokolta kovács László Medgyessy csatlakozását nyolc európai kormányfő Amerika-párti nyilatkozatához a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A külügyminiszter szerint a felhívás nem osztja meg Európát, mert elsősorban az egységet, a közös fellépést hangsúlyozza.

Háborúzni egyedül is lehet

Megítélése szerint a "katonai megoldáshoz elég egyedül az Egyesült Államok". "De hogy ne kelljen katonai eszközt alkalmazni, hogy ezt el lehessen kerülni, ahhoz bizony az egész demokratikus világnak, a demokratikus országok közösségének, a NATO és az Európai Unió tagállamainak, a semlegeseknek, és másoknak közösen kell fellépni - tette hozzá.

A nyilatkozat szövegét a magyar fél úgy próbálta meg módosítani, hogy az ne az európai külpolitika egysége ellen irányuljon. "Meggyőződésem, hogy ez a szöveg ilyen, ez a békés megoldást szorgalmazza" - mondta Kovács.

Jobb támadni, mint utólag siránkozni

Minden ország közvéleményének a többsége elutasítja a háborút, hacsak nincs valamilyen közvetlen kiváltó ok, nem éri támadás az adott országot. Kovács László szerint azt is figyelembe kell venni, hogy ha nincs békés megoldás, akkor a "a katonai kényszer is jobb, mint várni azt, hogy Szaddam Husszein majd cselekszik, és akkor siránkozni, hogy de nagyot mulasztott a világ".

"A történelemben volt már olyan, hogy egy diktátorral szemben nem léptek föl időben, és aztán világméretű tragédiába torkollott ez a fajta tolerancia" - mondta a külügyminiszter.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!