Natália
-3 °C
8 °C

Megkezdődik a követségrobbantók pere

2001.01.03. 14:31
Szerdán New Yorkban megkezdődik az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségének felrobbantásával foglalkozó per. Az 1998-as, 224 ember életét követelő merényletek elkövetésével vádolt személyek közül most négy áll bíróság elé, három kiadatásra vár, a robbantások megtervezésével és megszervezésével gyanúsított Oszama Bin Laden feltehetően Afganisztánban tartózkodik.
A vádlottak ártatlannak vallják magukat, de ha a bíróság bűnösnek találja őket, akkor a két elítélt halálbüntetést is kaphat. A tárgyalás hónapokig is elhúzódhat, hat országból idéznek szemtanúkat a bíróság elé. Már az első lépés, az esküdtek kiválasztása is hetekig eltarthat. Leonard Sand bíró zárt meghallgatás mellett döntött, mert az 1500 jelölt így őszintébben nyilatkozhat a halálbüntetéssel kapcsolatos nézeteiről.

A vádlottak

Kalfan Kamisz Mohamed: 27 éves, tanzániai. A vád szerint részt vett a Dar es Salaam-i követség felrobbantásában. Ha bűnösnek találják, halálbüntetést is kaphat. Mohamed Raszid Daoud al Owhali: 23 éves, szaúdi állampolgár. Az ügyészek szerint ő dobott kézigránátot a biztonsági őrökre a nairobi követség elleni támadásnál. Szintén halálbüntetésre számíthat.

Wadih el Hage: 40 éves, Libanonban szültetett, amerikai állampolgár. Azzal vádolják, hogy ő volt Oszama bin Laden személyi titkára. Ha bűnösnek találják, életfogytiglant kaphat. Mohamed Szadeek Odeh: 35 éves, jordániai. A kenyai merényletben való részvétellel vádolják, életfogytiglant kaphat.

További három vádlott Nagy-Britanniában várja a kiadatást. A jordániai Ali Mohamed, az Egyesült Államok hadseregének korábbi őrmestere, már bűnösnek vallotta magát, így az ő vallomását is felhasználhatják a tárgyaláson. A bujkáló gyanúsítottak kézre kerítéséért vagy az ehhez szükséges információkért ötmillió dollárt ajánlott fel a washingtoni kormány.

Bin Laden harca

Oszama bin Laden még 1996-ban üzent hadat az Egyesült Államoknak. 1998 februárjában kijelentette: "Jobb egy amerikai katonát megölni, mint bármi mással vesztegetni az időt." Nem sokkal később már minden amerikai és minden amerikai szövetséges civil vagy katonai érdekeltséget támadási célpontként jelölt ki.

A követségek felrobbantása után bin Laden hét másik muzulmán terrorista szervezettel közösen létrehozta a "Zsidók és Keresztesek Elleni Szent Háború Iszlám Világfrontját" és további csapásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat. Válaszul az amerikai haditengerészet hatvanhat cirkáló rakétát lőtt ki a szaúdi milliomos feltételezett afganisztáni kiképzőtáboraira és szudáni célpontokra, majd vérdíjat tűztek ki bin Laden fejére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.