Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Kerry fordított az elnökválasztási versenyben

2004.10.19. 17:49
Floridán bukhat el George W. Bush újraválasztása. John Kerry fordított a 2000-es elnökválasztást eldöntő államban, Pennsylvániában pedig megszerezte az előnyt. Bush Arizonában és Észak-Karolinában is visszaesőben van.
Megszerezte Pennsylvaniát és - ugyan a statisztikai hibabahatáron belüli - előnyre tett szert Floridában is John F. Kerry, ezzel fordított az elnökségről döntő elektori szavazatokért folytatott harcban.

Bukás Floridában

A 2000-es választásokat eldöntő Floridában az előző mérések még George W.Bush szerény, négy százalékos előnyét mutatták - a felmérés hibahatára 2.9 százalék volt -, a Survey USA legfrissebb mérése szerint Kerry 50, Bush 49 százalékon áll. Az október 15-17-e között készült felmérés hibahatára négy százalék.

A floridai előny elvesztése huszonhét potenciális elektori szavazat elbukását jelenti Bushnak. Ennél jelentősebb eredmény Kerry számára a huszonegy elektort küldő Pennsylvania megszerzése.

Fordulat Észak-Karolinában is?

Az államban eddig is a demokrata jelölt enyhe előnyét mutatták ki a felmérések. A Survey USA kutatása szerint azonban most már a statisztikai hibahatárnál nagyobb, hat százalékos előnnyel vezet. Az elemzők szerint Kerrynek esélye sincs az elnökségre, ha nem nyer Pennsylvaniában.

Bush visszaesett az eddig biztos Bush-szavazónak tűnő Arizonában és Észak-Karolinában is, további huszonegy elektori hely elvesztésével fenyegetve az elnököt.

Az elektori szavazatok eloszlása
 Biztos elektorValószínű elektorBizonytalan elektorÖsszesen
Bush1633853254
Kerry1605371284
(forrás: Slate MSN, 2004.10.19.)
Biztos elektor: egy elektori helyet akkor veszünk biztosra, ha a jelölt a hibahatár kétszeresével vezet az adott államban
Valószínű elektor: a jelölt a hibahatárnál nagyobb, de a hibahatár kétszeresénél kisebb előnnyel vezet
Bizonytalan elektor: a jelölt a hibahatáron belüli előnnyel vezet

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.