Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Meghalt Kielmansegg, Hitler merénylője

2006.05.30. 18:36
Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Johann Adolf Graf von Kielmansegg német tábornok, a NATO közép-európai erőinek egykori főparancsnoka. Az Adolf Hitler elleni 1944. július 20-i sikertelen merényletkísérlet egyik szervezőjét pénteken érte a halál.

Horst Köhler német államfő kedden az elhunytat méltató írásában "haderőnk példaképül szolgáló tábornokaként" emlegette Kielmansegget, akinek, mint írta, "elsősorban a Bundeswehr felállításának időszakában volt meghatározó szerepe".

Kielmansegg 1906-ban született egy hesseni faluban. A II. világháború alatt a Wehrmachtban szolgált, ott volt Lengyelországban, Franciaországban és Oroszországban. A Hitler elleni összeesküvésben való részvételéért 1944. július 20. után rövid időre a Gestapo fogságába került. A háború után brit, majd amerikai fogságban volt, 1946 májusában szabadult.

Kilenc évvel később az új német hadsereg dandártábornoka lett. 1963-tól 1968-ig, nyugállományba vonulásáig a NATO közép-európai katonai főparancsnokaként szolgált.

Német hazafi

A német kancellár 2004. július 20-án az 1944-es Hitler elleni merénylet résztvevőit német hazafiaknak, 1944. július 20-át pedig a német történelem egyik legfontosabb dátumának nevezte. Gerhard Schröder a védelmi minisztérium berlini épülettömbjének udvarán beszélt azon az állami ünnepségen, amelyet a náci diktátor elleni katonai összeesküvés és (sikertelen) merénylet kerek évfordulóján rendeztek. A 60 évvel ezelőtti merénylők sokáig kétértelmű németországi megítélésére utalva a kancellár leszögezte: nem hazaárulás, ha valaki megpróbálja megmenteni a hazáját a barbárságtól.

1944. július 20-án a Hitler főhadiszállásán működésbe hozott pokolgép csak könnyebb sérülést okozott a náci diktátornak, aki utána szörnyű bosszút állt. A merénylet fő szervezőit még aznap elfogták és a rögtönítélő bíróság ítélete nyomán kivégezték. A katonai összeesküvés többi résztvevőjét utóbb tartóztatták le, akadt köztük olyan, akit csak 1945 tavaszán lőttek agyon.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.