Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Hónapok óta készültek az erőszakra Koszovóban

2004.03.19. 15:57
Az albánok legyilkolását követelték a szerb kormány felhívására összegyűlt tüntetők Belgrádban. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint az albán lázongók célja a szerb kormány lejáratása lehetett a nacionalista érzelmek felkorbácsolásával. Az ENSZ munkatársai már hónapokkal ezelőtt a koszovói helyzet radikalizálódásáról szóló jelentéseket küldtek, figyelmeztetéseik azonban a világszervezet központjába már nem jutottak el - értesült az Index.
Az albánok legyilkolását követelte több ezres tömeg nem sokkal dél előtt a szerb kormány belgrádi székhelye előtt. A tiltakozók a kormány által délre meghirdetett demonstrációra érkeztek. A kormány tagjai délben csatlakoztak a nem sokkal korábban még a "Koszovó Szerbia" jelszót skandáló tömeghez.

"Hazudik" a NATO, amikor etnikai összecsapásokról beszél, mert Koszovóban "szerbellenes pogrom" zajlik - jelentette ki az összegyült tömegnek Arnfilohije metropolita, a szerb ortodox egyház egyik vezetője. Az egyházi méltóság szerint Koszovó elvesztése az lenne a szerbeknek, ami Jeruzsálem elvesztése lenne a zsidóságnak. A tüntetésen tízezernél is többen vettek részt. A tüntetők között sok középiskolás volt, akiket a tanintézmények szervezetten vittek a térre.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Kostunica kormányának és a koszovói albán vezetőknek is meg kellene akadályozni a nacionalizmus előretörését. Az albánok célja szerinte Milosevics szocialistáinak támogatásával létrejött, nacionalista elkötelezettségű kormány lejáratása lehet a koszovói vérengzésekkel. A szakértő szerint a lázongók jól megtervezett akciójukkal a függetlenség elismerésére próbálják kényszeríteni az ENSZ-t.
Bővebben>>

Orvlövészekre vadásznak

Tekintse meg képeinket!
Erőteljesebb rendteremtésbe kezdett a NATO is. A békefenntartó alakulatok katonái pénteken több Kosovska Mitrovica-i lakótömbben is razziát tartott, orvlövészek után kutatva.

Újságírók elmondása szerint mintegy tizenöt francia páncélozott szállítójármű torlaszolta el a szerb és albán városrészeket elválasztó folyón átívelő hidat. Az állig felfegyverezett békefenntartók megkezdték három épület átfésülését és lőállásokat foglaltak el a háztetőkön.

Megérkezett a koszovói békefenntartó-misszió megerősítésére küldött brit erősítés első százötven fős csoportja Pristinába - jelentette a Beta. A fennmaradó hatszáz brit kommandós három napon belül érkezik meg a tartományba. A britek mellett Franciaország és Németország is jelezte, hogy kész újabb négy-, illetve hatszáz katonát küldeni a tartományba.
Bővebben>>

Folytatódó erőszak

A forrongó tartományban csütörtök éjszaka is folytatódtak az összecsapások, az összetűzéseknek immár harmincegy halálos áldozata van. A NATO déli szárnyának főparancsnoka szerint az albánok akciói megtervezettnek tűnnek, azonos minta szerint zajlanak le.
Bővebben>>

A lázongók több házat felgyújtottak Svinjare feluban, Pristinától északra. Az ENSZ rendőrsége szerint azonban nyugodtabb a helyzet, mint csütörtökön, amikor az albán tüntetők tartományszerte tizenöt ortodox templomot gyújtottak fel.

Az éjszakai zavargások után a B92 rádió értesülései szerint Pristinában nyugodt a helyzet. A tartomány fővárosából és a közeli Obilicsból a KFOR pristinai bázisára menekítették a szerb lakosságot. A belgrádi rádióadó jelentése szerint az evakuálást a helyi lakosság a tartomány nemzetiségek közötti felosztásának jeleként értékelte.

Szépítették a jelentéseket

Klikk a képre!
A tervezettségre utal az is, hogy az Index a koszovói ENSZ-alkalmazottaktól származó értesülései szerint már januártól többször is figyelmeztették a világszervezetet a fokozódó feszültségre. Értesüléseink szerint azonban a negatív kicsengésű jelentéseket lesöpörték az asztalról, csakis a helyzet normalizálódására utaló beszámolók jutottak el a világszervezet vezetéséhez.

Úgy tudjuk, az ENSZ helyi alkalmazottai már hónapokkal ezelőtt megpróbálták figyelmeztetni az ország közigazgatási felépítésére csillagászati összegeket áldozó világszervezet felelőseit a radikalizálódás lehetőségére, ám a negatív tartalmú részeket a jelentésekből rendre kivágták.

Nem ülnek fel a provokációnak

A szerb kormány mindeközben attól tart, hogy az erőszak Koszovóból átterjedhet a szintén albán többségű, de szerb ellenőrzés alatt álló Kosmet tartományba is. Dragan Jocsics szerb belügyminiszter szerint "támadások és incidensek is előfordulhatnak Dél-Szerbiában", melyek célja a szerb rendőri erők figyelmének elterelése az albán többségű területekről. "Nem fogunk felülni a provokációnak" - jelentette ki Jocsics a szerb állami televíziónak adott nyilatkozatában.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.