Piroska
-10 °C
1 °C

Zsidózás a székely nemzeti ülésen

2005.02.16. 11:01
"Tessenek megnézni: Németországot németek vezetik, Lengyelországot lengyelek, Szlovákiát szlovákok. Magyarország az egyetlen, amely lassan második Izraellé válik, és nincs kiút!" - mondta beszédében a közép-kisküküllői küldött a Székely Nemzeti Tanács gyergyói ülésén. Az RMDSZ egyik szenátora szerint az ilyen "ordas gondolatok" idegenek az erdélyi magyarságtól és a székelységtől.

Antiszemita felszólalás hangzott el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) gyergyói ülésén, számolt be az erdélyi Krónika szerdai száma. Az ülés vezetői nem utasították rendre a felszólalót. Az erdélyi napilap szerint az SZNT hétvégi ülésén az egyik felszólaló, Molnár József középső-kisküküllői küldött azt fejtegette a pódiumon, hogy "Magyarország második Izraellé válik".

"Tessenek megnézni: Németországot németek vezetik, Lengyelországot lengyelek, Szlovákiát szlovákok. Magyarország az egyetlen, amely lassan második Izraellé válik, és nincs kiút!" - idézi a lap a felszólalót. Az egyik televíziós társaság által készített felvételen a résztvevők időnként tapssal szakították félbe Molnár beszédét, olvasható a lapban.

Árus Zsolt, az SZNT országos alelnöke a Krónikának azt mondta, nem látta az ülés jegyzőkönyvét, de nem tekinti incidensnek a történteket. "Molnár József csak annyit mondott, hogy zsidók vannak a magyar kormányban, nem minősítette, hogy ez jó-e vagy rossz" - fogalmazott Árus.

Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora szerint a felszólaló mellett az ülésvezető, Csapó I. József SZNT-elnök felelőssége is felvethető, hiszen rendre kellett volna utasítania Molnárt. A jogász végzettségű volt kisebbségügyi miniszter szerint a felszólalás fajgyűlöletre uszítást tartalmaz. A szenátor "Magyarországról beszivárgott ordas gondolatnak" nevezi Molnár megállapítását, amely szerinte soha nem volt az erdélyi magyar és székely közösség sajátja.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.