Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Több százan haltak meg a kínai diszkótűzben

2000.12.26. 17:00
Több mint 300 áldozata van annak a kínai diszkótűznek, mely Louyang város egyik központi bevásároló központjában tört ki. A rendőrség 80 halottról beszél, a tűz okait még vizsgálják. A gyorsan fejlődő Kínában több épületnél ,,felejtik el" betartani a biztonsági előírásokat.

A hivatalos Xinhua hírügynökség értesülései szerint a tűz hétfőn éjjel keletkezett, és kedd hajnalra elterjed a bevásárlóközpont felsőbb szintjeire is, elérte a diszkót, ahol fiatalok tartották karácsonyi bulijukat. Kínában a karácsony nem hivatalos ünnep, e rendkívül népszerű a fiatalok körében. A jelentések szerint 309-en haltak meg a tűzben (135 férfi és 174 nő), a helyi rendőrség 80 halottról beszél.

Nem tartották be a biztonsági szabályokat

A tűzoltók nem tudtak bemenni a diszkóba
A diszkóban ünneplők menekülését nagymértékben akadályozta, hogy a bevásárlóközpont megépítésénél nem tartották be a tűzvédelmi szabályokat: a szűk folyosók és üzletek labirintusa, illetve a kijáratoknál elhelyezett áruk tömkelege a menekülést lehetetlenné tették. Legtöbben megfulladtak a gomolygó füstben, többen a tűzoltók által kifeszített hálóra ugorva menekültek meg. A nagy füst megakadályozta a tűzoltókat, hogy a diszkóba behatolva menekítsék ki az embereket.

A tűz oka ismeretlen

A tűz okait pontosan még nem ismerik. A bevásárlóközpontot az alsóbb szinteken felújították, így a hatóságok azt vizsgálják, hogy nem az ott dolgozó munkások valamelyike okozhatta-e a tüzet. Meg nem erősített jelentés szerint az épületet a katasztrófa előtt egy héttel vizsgálták meg, és alkalmatlannak találták biztonsági szempontból.

1994 decembere óta - mikor 324 ember halt meg egy koncertteremben keletkezett tűz következtében - a mostani Kína legszörnyűbb tűzkatasztrófája. Louyang régi város, a Sárga folyó mentén, Henan tartományában, mely káprázatosan gyors fejlődésnek indult az elmúlt években.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!