Natália
-3 °C
7 °C

A beszlani dráma Putyin kudarca

2004.09.02. 17:53
A beszlani túszdráma nem a hagyományos csecsenföldi konfliktus része - véli a Szabad Európa Rádió elemzője. A terroristák között csecsenek mellett ingusok, az oroszok régi szövetségeseinek számító oszétek és feltehetően oroszok is vannak. Ez arra utal, hogy az iszlám terrorizmus helyett az általános elégedetlenség felelhet a túszdrámáért.
Mérföldkő lehet a csecsen válság történetében a beszlani túszszedés - véli Liz Fuller, a Szabad Európa Rádió elemzője. Az észak-oszétiai iskolát megszálló terroristák az első híradások szerint nagyrészt csecsenek és ingusok, de van köztük oszét és jó esélyel orosz is. Ez utóbbi drámai fejlemény lehet Putyin szempontjából.

Lázongó szövetségesek

A csoport nemzetiségi összetétele kulcskérdés lehet, nem véletlen, hogy az orosz hivatalos szervek nem túl bőszavúak ezzel kapcsolatban. Lev Dzugajev észak-oszét tájékoztatási miniszter szólta el magát a leginkább, amikor beszámolt arról hogy oszét és oroszul "jól beszélő" terroristák is vannak a támadók között. Kazbek Dzantyijev észak-oszét belügyminiszter csütörtökön már sietve "lényegtelennek" nevezte a csoport etnikai összetételét.

Putyin eddigi csecsenföldi politikáját a nemzetközi kapcsolatokat is fenntartó - al-Kaida! - muzulmán terror elleni háborúval indokolta. Azonban ha a beszlani túszdráma kirobbantói között oszétek és oroszok is vannak, nagyban változik a kép.

Általános elégedetlenség

Az oszétek - a kaukázusi népcsoportok között ritkaságszámba menően - keresztények, mi több, Oroszország évszázados szövetségesei. Államuk önként csatlakozott 1774-ben a cári birodalomhoz, a Szovjetunió szétesése után természetes szövetségesként fordultak az oroszokhoz az ingusokkal és - a területileg Grúziához tartozó Dél-Oszétiában - a grúzokkal szemben folytatott háborúik során.

Csatlakozásuk a terroristákhoz - a feltételezett orosz tagoké méginkább - arra utal, hogy a támadást sokkal inkább Putyin politikájának elutasítottsága, illetve az általános elégedetlenség váltotta ki - véli Fuller. A szakértő szerint már a június végi ingusföldi támadások is erre utaltak, hiszen ott sem csak csecsenek, hanem a harcokban eddig nem túl aktív, ugyanakkor a csecsenek régi szövetségesének számító ingusok is részt vettek.

Kilátástalan helyzet

"Öt éve, amikor Moszkva a terrorellenes harc jelszavával lerohanta Csecsenföldet, a térségben nem volt terrorizmus. Mostanra, nagyrészt a putyini politikának köszönhetően, a terrorizmus valós fenyegetéssé vált" - idézi Fuller Thomas de Waal brit Csecsenföld-szakértőt. Ennél is rosszabb, hogy a hagyományos orosz konfliktuskezelési technikákkal a terrorfenyegetés korlátozása, pláne megszüntetése egyre kilátástalanabbnak tűnik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.