Árpád
-2 °C
9 °C

EU-ellenesek robbanthattak Törökországban

2006.03.09. 11:00
Két halottja és 16 sebesültje van a dél-törökországi Van városában történt csütörtöki robbantásnak. A merényletet egy illegális csoport követhette el, akik mögött a hadsereg egy magasrangú tisztje áll.

Bomba robbant csütörtökön a Törökország déli részén fekvő, elsősorban kurdok lakta Van városában, jelentette a Reuters. A merényletnek két halálos áldozata és 16 sebesültje van. A robbantás Van kormányzójának a hivatalánál történt, helyi hírügynökségi beszámolók szerint öngyilkos merényletet követtek el.

Egy helyi államügyész a héten megvádolta Jaszar Buyukanit tábornokot, a török szárazföldi csapatok parancsnokát, hogy visszaélve hivatalával illegális csoportot hozott létre, akik lázongást szítanak az elsősorban kurodk lakta területeken. Az államügyész szerint Buyukanit így akarja hátráltatni Törökország EU-csatlakozását.

A vád ellenségeskedést okozott a katonai és a kormányzati szervek között. A kormány elzárkózott az államügyész vádaskodásaitól, és védelmébe vette a tábornokot. Buyukanit várhatóan idén augusztusban váltja Hilmi Ozkok katonai főparancsnokot posztján, aki nyugdíjba készül.

A török biztonsági erők 1984 óta harcolnak a kurd lázadókkal, a konfliktus eddig több mint 30 ezer áldozatot követelt. Az utóbbi hónapokba újra nőtt a merényletek száma, ami a harcok kiújulását jelentheti.

Az Európai Unió tavaly októberben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat a törökökkel. A szervezet azóta sürgeti Ankarát, hogy találjon megoldást a térségre jellemző szegénységre, és támogassa a kurdok jogait.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!