Ágnes
-13 °C
0 °C

Tavaszra maradhat a Kurszk kiemelése

2001.10.01. 13:25
Kapcsolódó cikkek (1)
A Barents-tengeren dúló erős vihar miatt akár jövő év tavaszáig is csúszhat a Kurszk atom-tengeralattjáró kiemelésének október elejére tervezett döntő szakasza. A szakemberek a mentési munkálatok alatt nem számítanak különösebb eseményre, szükség esetén akár Murmanszk városát is ki tudják üríteni.

A rossz időjárás miatt elhalasztották a Kurszk atom-tengeralattjáró október elejére tervezett kiemelésének döntő szakaszát - ismertette hétfőn Igor Digalo, az orosz haditengerészet parancsnokságának szóvivője. A Barents-tengeren jelenleg erős vihar tombol, a széllökések elérik a hatvan kilométeres óránkénti sebességet. A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban csak a vihar átmeneti, rövid ideig tartó csillapodására lehet számítani.

A roncsot a vihar miatt nem tudják rögzíteni

Egy tavalyelőtti kép a Kurszkról
A szakemberek szerint a tartós rossz idő miatt jövő év tavaszára kell halasztani, pontos dátumot senki sem adott meg. A munkálatokat végző holland szakemberek egyelőre elhagyták a mentés helyszínét, és az idő javulását várják. A tervek szerint a darabjaira szétfűrészelt Kurszkot a murmanszki dokkba kellett volna vontatni, de a vihar miatt nem tudják a roncsot rögzíteni.

A Kurszk 2000. augusztus 12-én süllyedt el, 118 emberrel fedélzetén. Az orosz hatóságok eleinte azt feltételezték, hogy a tengeralattjáró egy másik nyugati tengeralattjáróval ütközött, ám sokkal valószínűbb, hogy fedélzeti robbanás okozta a katasztrófát. A száztizennyolc holttestből eddig tizenkettőt hoztak a felszínre.

Tizennyolc torpedó és húsz rakéta a hajóorrban

A kiemelési munkálatokat végző holland szakemberek több részre fűrészelték a roncsot. A tervek szerint a hajó darabjait a Giant-4 uszályhajó segítségével a murmanszki dokkba vontatják. A Kurszk orrát, ahol tizennyolc torpedó és több mint húsz irányított rakéta található, a helyszínen hagyják, azt orosz szakemberek emelik ki jövő júniusban.

A dokkban a Kurszk szétszerelését végzik el, a legfontosabb és legnagyobb körültekintést igénylő feladat a nukleáris üzemanyag kiemelése lesz. A szakemberek nem számítanak rendkívüli eseményre sem a vontatás, sem a szétszerelés folyamán, a hatóságok azonban megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket. Mindenestre azért terv készült arra az esetre is, ha egy váratlan nukleáris baleset miatt evakuálni kellene Murmanszk körzetét.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.