Mária
-6 °C
2 °C

Terv szerint emelhetik ki a Kurszkot

2001.10.01. 14:24
Javult az időjárás a Barents-tengeren, így a holland Mammoet cég elkezdte a tenger alatti munkára való felkészülést. Az orosz haditengerészet parancsnokságának szóvivője korábban azt nyilatkozta: a rossz időjárás miatt elhalasztották a Kurszk kiemelését. Az Északi Flotta sajtószolgálatának vezetője szerint azonban, ha a tervezett munkálatokat sikeresen elvégzik, akkor a Kurszk kiemelése akár hétfő este is megkezdődhet.

A legfrissebb információk szerint hétfő délután javult az időjárás a Barents-tengeren, így a Giant-4 uszályon megkezdték a Kurszk atom-tengeralattjáró mentési munkálatainak tenger alatt végzendő szakaszára való felkészülést. Hétfő délelőtt az orosz haditengerészet parancsnokságának szóvivője, Igor Digalo még azt ismertette, hogy a rossz időjárás miatt elhalasztják a Kurszk kiemelésének döntő szakaszát.

A hollandok elkezdték a munkát

Az időjárás javulása miatt - a szakemberek pesszimista előrejelzéseivel ellentétben - még hétfőn elvontathatják a tengeralattjáró szétfűrészelt darabjait a murmanszki dokkba. A holland Mammoet cég hivatalos képviselője ismertette, hogy a búvárok felerősítik a Kurszk hajótestén kivágott technológiai nyílásokra az emelőkötelek iránytartó gyűrűit. Ezt követően a norvég Mayo hajóról 26 befogó csatlakozót eresztenek le a tengeralattjáróra, ezek segítségével emelik meg a Kurszkot a tengerfenékről, és erősítik fel a Giant-4 uszályhoz.

Vlagyimir Nevrockij, az Északi Flotta sajtószolgálatának vezetője szerint, ha a tervezett munkálatokat sikeresen elvégzik, akkor a Kurszk kiemelése akár hétfő este is megkezdődhet.

Csoportérdekek a mentés körül

Az orosz média is intenzíven foglalkozik a tengeralattjáró kiemelési munkálataival. Az Izvesztyijában az egyik cikkíró azt a kérdést tette fel, hogy az orosz kormány miért nem a tapasztalt, a korábbi mentőmunkálatokban is szerepet vállaló Halliburton céget bízta meg a roncs kiemelésével. A különböző csoportérdekek véleményét tükröző kérdésre a válasz egyszerű: a tapasztalatlan holland cég, a Mammoettel Putyin ígéretéhez híven szerződésben vállalta, hogy még az idén kiemelik a Kurszkot, míg a norvég cég semmilyen garanciát nem adott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.