Mária
-6 °C
-2 °C

Mintegy hatvan magyar 'rekedt' Kuvaitban

2003.03.22. 06:33
A kuvaiti magyar nagykövet és a Külügyminisztérium szóvivője határozottan cáfolta a kint rekedt magyarok azon állításait, hogy a nagykövetség nem tett meg mindent kimenekítésükért. Az öböl menti országban olajiparban dolgozó vendégmunkások, orvosok, tanárok, sportolók tartozkódnak.
Magyar állampolgárok ragadtak Kuvaitban, mert nem értesítették őket arról a NATO-gépről, amely pénteken leszállt a kinntartózkodók elszállítására - nyilatkozta Kaló Sándor kézilabdaedző a Magyar Nemzetnek.

Pánikolnak a kuvaiti magyarok

"Nem tapasztaltam, hogy el lennénk hanyagolva"
"Megfelelően járt el az iraki magyar nagykövetség a kuvaiti magyar kolónia evakuálásával kapcsolatban", mondta az Indexnek Dr. Pácsa Sándor, a kuvaiti orvosi egyetemen dolgozó tanár. A magyar állampolgárok számára tartott múlt csütörtöki követségi tájékoztatón Földesi Jenő nagykövet a helyzetre való tekintettel távozásra szólította fel a kolónia tagjait, számolt be a magyar orvos. A magyar követség ugyanakkor nem rendelte el a legmagasabb fokú készültséget.

Mint Pácsa elmondta, kiépítettek viszont egy riadóláncot, amelynek ő maga is tagja. A nagykövet a rakétatámadások után telefonon kereste meg az országban maradó magyarokat. Vészhelyzet estén pedig rendelkezésükre áll a német légierő egyik repülőgépe, amely Egyiptom érintésével evakuálja a kolóniát.

A sportoló szerint a magyar nagykövetség nem gondoskodott megfelelő védelmi felszerelésekről sem, miközben a kinntartózkodó bolgár kézilabdázók korszerű gázmaszkokat, egészségügyi és élelmiszercsomagokat kaptak. Kaló állítása szerint a kint élő magyarok egy csoportja légmentes szigeteléssel látott el egy pincehelyiséget, hogy katasztrófa esetén védekezhessenek, mivel a gázálarcokat már elkapkodták a kuvaiti boltokban.

Földesi: Az induló NATO-gépre egyetlen magyar sem jelentkezett

Földesi Jenő kuvaiti magyar nagykövet határozottan cáfolta a kinntartózkodó magyarok állításait. Mint a napilapnak kijelentette, a magyar kolónia csoportvezetőin keresztül naponta, rendszeresen tájékoztatták a magyarokat. Állítása szerint a 170 magyar állampolgárból több mint 100 már hazatérhetett. A pénteken induló NATO-gépről szintén értesítették a csoportvezetőket, de egyetlen magyar sem jelentkezett az útra. A nagykövet cáfolta azt is, hogy Kuvaitban elfogytak a gázmaszkok. Földesi Jenő tájékoztatására hivatkozva Tóth Tamás az Indexnek elmondta, a kuvaiti szupermarketekben olyan alapvető áru a gázmaszk, mint a kenyér.

Három magyar magánúton hagyta el Kuvaitot?

A kuvaiti vendégmunkások közül három ember magánúton távozott az országból - adta hírül a HírTv. Az egyik hazautazó orvos felesége, Gyurkovics Rita úgy nyilatkozott, a három férfi csak saját magára számíthatott. Leleményességüknek köszönhetik, hogy a háború kitörése előtt két órával feketén, többszörös áron hozzájutottak az utolsó menetrend szerinti járatra szóló repülőjegyekre.

Tóth Tamás: Bármikor, bármennyien felszállhatnak a német gépekre

Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője az Indexnek szombaton reggel úgy nyilatkozott, a magyar kormány február 13-a óta egyre nyomatékosabban figyelmeztette a magyar állampolgárokat arra, hogy senki ne utazzon a Perzsa-öböl térségébe, illetve hagyja el a háború által vélhetően érintett országokat. Mint a szóvivő elmondta, 2002 októbere óta - amikor az iraki válság első jelei nyilvánvalóvá váltak - az öböl menti nagykövetségek utasítást kaptak a magyar állampolgárok "feltérképezésére" és evakuálásuk kidolgozására.

Ennek keretében a kuvaiti magyar nagykövetség is összeírta a kint tartózkodó állampolgárokat, rendszeresen tájékoztatta őket arról, hogy NATO-szövetségünk, Németország mikor küld repülőgépet legközelebb az országba, amelyre a magyar állammal való megegyezése szerint korlátlan számban, bármikor felszállhattak volna a magyarok.

Saját felelősség

A Külügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint Földesi Jenő nagykövettel napi kapcsolatban állnak. A nagykövet arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy az elmúlt két hétben számtalan alkalommal arra kérte a kint dolgozó magyar állampolgárokat, hogy fontolják meg helyzetüket és hagyják el Kuvaitot. Mint a szóvivő elmondta, a Magyar Köztársaság a légi evakuálást tudja felajánlani a magyaroknak, mivel a szárazföldi menekülés Szaúd-Arábia felé igen veszélyes lenne. Információk szerint ugyanis a szaúdi határ irányába másfél millió ember tart, a 80 kilométeres sivatagi út, és a határon kialakuló menekülthelyzet pedig olyan körülmény, amiért a Magyar Köztársaság nem tud felelősséget vállalni. Tóth Tamás azt üzeni a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben panaszkodó magyaroknak, hogyha aggódnak, akkor üljenek fel a legközelebbi gépre, ami Európába hozza őket.

Az evakuációs terv hónapok óta készen van

Pénteken a kuvaiti nagykövet értesitette a magyar csoportvezetőet a német NATO-gép érkezéséről, ám a csoportvezetők később azt jelezték, hogy senki nem akar elutazni Kuvaitból - ismertette a helyzetet Tóth Tamás. A vészhelyzetre hónapok óta készen áll egy evakuációs terv, mely tartalmazza, hogy a magyaroknak milyen papírokkal, milyen egészségügyi felszerelésekkel hol kell gyülekezniük egy mihamarabbi távozás megszervezése végett.

A Magyar Köztársaság egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy bezárja a kuvaiti magyar nagykövetséget és a diplomatákat hazahívja, erre még nem érett meg a helyzet - mint mondta Tóth Tamás -, úgyhogy a Kuvaitban tartozkodó 60 magyar továbbra is minden segítséget megkap.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.