Árpád
-2 °C
9 °C

Laoszban "forradalom" tört ki a kommunista rezsim ellen

2003.07.13. 12:51
Egy laoszi emigráns csoport bejelentette, hogy helyi milicisták és a laoszi hadsereg dezertőrei forradalmat robbantott ki 11 tartományban az ország északi és déli részén.
Kisebb összecsapások folynak Laoszban - erősítette meg egy vietnami katonai illetékes vasárnap, egy nappal azután, hogy egy laoszi emigráns csoport bejelentette: "forradalom" tört ki a kommunista rezsim megdöntése érdekében.

Csetepaték vannak az ország egyes térségeiben, a helyzet feszült, de "ellenőrzött" - mondta a névtelenséget kérő katona az AFP francia hírügynökségnek.

"Értesüléseink szerint a gyenge intenzitású harcok két napja tartanak Laoszban" - tette hozzá részletek említése nélkül. Nem árulta el azt sem, hogy Vietnam küldött-e katonákat a szövetséges rendszer támogatására.

Egy laoszi emigráns szervezet, amelynek székhelye az Egyesült Államokban van és közel áll az északi hmong törzs gerilláihoz, szombaton jelentette be, hogy Laosz több térségében harcok vannak a hadsereg és a kommunista rendszer megdöntésére törő felkelők között, amit a laoszi kormány tagadott.

A Bizottság az igazság keresésére (FCC) szervezet közölte, hogy a Laoszi polgárok mozgalma a demokráciáért (LCMD), amelyet ellenálló csoportok, helyi milicisták és a laoszi hadsereg dezertőrei alkotnak, forradalmat robbantott ki 11 tartományban az ország északi és déli részén.

A laoszi külügyminisztérium szóvivője tagadta az ellenzéki állításokat. A fővárosban, Vientiánban tartózkodó diplomatáknak és üzletembernek sincs tudomásuk az összecsapásokról.

Az FCC közleménye szerint a lázadók közölték, hogy meg akarják szabadítani az országot "a kommunista kormány elnyomásától" és demokratikus rendszert akarnak bevezetni. Az LCMD képviselője tudatta az emigráns szervezettel, hogy az északról leereszkedő felkelők a Vientiánnal szomszédos tartományokat próbálják elfoglalni, miközben más erőik délről észak felé haladnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.