Miklós
-7 °C
2 °C

Kennedy meggyilkolásával vádolták meg volt alelnökét

2004.02.03. 13:52
"Súlyos és ártalmas" vádaskodásnak nevezte tiltakozó levelében a History Channel Kennedy-gyilkossággal foglalkozó filmjének állításait Lady Bird Johnson, Lyndon B. Johnson özvegye. A tematikus történelmi csatorna filmje szerint az 1963 novemberében meggyilkolt elnök alelnöke aktív szerepet játszott a gyilkosságban.
Dokumentumfilmje állításainak kivizsgálására szólította a History Channelt Lyndon B. Johnson volt amerikai elnök özvegye, Gerald Ford és Jimmy Carter - jelentette az AP. A tematikus tévécsatorna tavaly novemberi, Bűnös emberek című alkotása a Kennedy-gyilkosságban játszott aktív szereppel vádolta meg Lyndon B. Johnsont.

Lady Bird Johnson, a néhai LBJ felesége szerint a csatorna "hamisan és felelőtlenül" az összeesküvésben való részvétellel vádolta férjét. Január 23. keltezésű levele szerint a csatorna feltételezése férje szerepéről "a legsúlyosabb, legártalmasabb vádaskodás ami valaha is az Egyesült Államok egykori alelnöke, illetve elnöke ellen irányult".

Gerald Ford, az Egyesült Államok későbbi elnöke, a Kennedy-gyilkosságot vizsgáló Warren-bizottság egyetlen túlélő tagja szerint a History Channel dokumentumfilmje "elítélendő". Hasonlóan vélekedett Jimmy Carter Nobel békedíjas exelnök is.

A most kilencven éves Lady Bird Johnson levele másolatait eljuttatta a History Channel tulajdonosaihoz, az A&E Television Networkhöz, az NBC-hez és a Walt Disney Co.-hoz is. A cégek vezetői nem kívántak válaszolni az AP megkeresésére.

A History Channel a dokumentumfilm sugárzása előtt kiadott közleménye szerint a dokumentumfilm állításait "aprólékosan ellenőrizték". "A különböző álláspontok bemutatásával azt szeretnénk elérni, hogy nézőink azokkal egyetértve, vagy azokat elutasítva saját álláspontot alakíthassanak ki" - idézi a csatorna tavaly novemberi közleményét az AP.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.