Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Szírellenes győzelem Libanonban

2005.06.20. 11:05
Abszolút többséget szerezhetett a libanoni parlamentben a választások hétvégi utolsó fordulójában Szád Hariri szírellenes koalíciója. A meggyilkolt exkormányfő fiának drúzokat, szunnitákat és keresztényeket felölelő mozgalma a felszín alatt megosztott, biztonsági kockázatott jelent a még mindig felfegyverzett szírpárti Hezbollah és a magát a libanoni keresztények elsőszámú képviselőjének kikiáltó Michel Aoun is.

Győzelmüket ünneplik a Szíria-ellenes pártok Libanonban, jelentette a BBC. A harminc éves szír megszállás alól májusban szabadult ország első valóban szabad parlamenti választásának hétvégi negyedik, utolsó fordulójában az előrejelzések szerint a meggyilkolt Rafik Hariri exkormányfő fia, Szád Hariri és szövetségesei az abszolút többséget is megszerezhették.

Szektás kavarodások

A négy részben lebonyolított szavazás utolsó felvonása a keresztény és szunnita muzulmán többségű, így alapvetően szírellenes Észak-Libanonban zajlott. A választók huszonnyolc képviselői helyről döntöttek, Hariri koalíciójának huszonegy mandátumot kellene szereznie az abszolút többséghez.

Ebben Észak-Libanonban legfeljebb Mishel Aoun, a maronita keresztény milíciák egykori parancsnokának pártszövetsége tudta volna megakadályozni. Aoun ugyan fegyveres harcot folytatott a szírek ellen a polgárháborúban, pártszövetségében azonban szírpárti politikusok - így Szulejman Frandzseh volt belügyminiszter is szerepet vállalt.

Az előrejelzések szerint Aounnak nem sikerült megakadályoznia Hariri sikerét, írja a BBC. Ugyanakkor pártja huszonegy helyet szerzett a 128 tagú parlamentben, így a legnagyobb keresztény politikai erő lett Szíriában.

Hariri szunnitákat, drúzokat és jobboldali keresztényeket tömörítő szövetsége hatvanöt helyet szerezhetett az előrejelzések szerint. Hivatalos eredmények hétfő délután várhatóak.

Bizonytalansági tényezők

A szírpárti pártok, a Hezbollah vezetésével csak a sokáig Izrael által megszállt Dél-Libanonban és a síita gerillák fő bázisán, a Beeka-völgyben szereztek szavazatokat. Ez összesen harmincöt parlamenti helyhez volt elég.

Hariri győzelme beteljesítheti az apja megölésével kezdődött libanoni függetlenségi folyamatokat. Szíria a Rafik Hariri február 14-i megölése után kitört tömegtüntetések és a fokozódó nemzetközi nyomás hatására döntött a kivonulás mellett. A szírpárti erők mostani veresége azonban nem jelenti a helyzet azonnali rendeződését. Hariri koalícióját csak a tagok szírellenessége tartja össze, Aoun pártja pedig máris a keresztények egyetlen igazi képviselőjének kiáltotta ki magát. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Hezbollah, a libanoni pártok közül egyedüliként mind a mai napig nem számolta fel fegyveres milíciáját.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.