Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A Hezbollah tovább támadta rakétákkal Izraelt

2006.08.10. 22:40
Kapcsolódó cikkek (1)
Tony Blair brit kormányfő lehetőséget lát arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában az elkövetkező 24 órán belül megállapodás jöjjön létre a Libanonról szóló határozattervezetről - közölte csütörtök este a brit miniszterelnök hivatal. Amír Perec izraeli védelmi miniszter azonban kijelentette: ha a diplomácia csődöt mond, az izraeli hadsereg "minden eszközt" be fog vetni a libanoni síita Hezbollah elleni háború megnyerése érdekében. A harcoknak idáig több mint ezer polgári áldozata van Libanonban.

Újabb rakétákat lőtt ki Izrael északi területeire a Hezbollah libanoni síita szervezet csütörtök délután; az első rendőrségi jelentések szerint a támadásnak nincsenek áldozatai. Az izraeli televízió 2-es csatornája azonban tudni vélte, hogy a Haifa külvárosában becsapódó rakéták szedtek áldozatokat.

A támadást néhány órával az után követték el, hogy rakéta csapódott be egy főként arabok lakta izraeli faluban, megölve egy asszonyt és kislányát, s megsebesítve két másik személyt.

Izraeli katonák libanoni közlés szerint 350 libanoni katonát, illetve rendőrt tartanak fogva azóta, hogy csütörtökön elfoglaltak egy kaszárnyát Mardzsaajún dél-libanoni nagyvárosban. Ahmed Fatfát belügyminiszter tájékoztatása szerint az izraeli egység délután hatolt be a mardzsaajúni laktanyába, és azt kérték a bent tartózkodó libanoni katonáktól, hogy osztozzanak velük az épületen. A katonák ezt megtagadták, és közölték, hogy távozni akarnak, amiben viszont az izraeliek megakadályozták őket, mondta a miniszter, megjegyezve, hogy a dandárparancsnok is a visszatartottak között van. "Foglyoknak tekintjük őket" - szögezte le, szűkszavúan hozzátéve, hogy tárgyalások vannak folyamatban az elengedésükről.

Izrael "minden eszközt" bevet, ha a diplomácia kudarcot vall

Tony Blair brit kormányfő lehetőséget lát arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában az elkövetkező 24 órán belül megállapodás jöjjön létre a Libanonról szóló határozattervezetről - közölte csütörtök este a brit miniszterelnök hivatal. Blair több vezetővel, köztük Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, Jacques Chirac francia elnökkel, Romano Prodi olasz kormányfővel és az EU elnöki tisztét ellátó Finnország miniszterelnökével, Matti Vanhanennel konzultált az ügyben. Nem sokkal előtte Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter is azt mondta, hogy bármely pillanatban létrejöhet a megállapodás a tűzszüneti felhívásról.

Ha azonban a diplomácia csődöt mond, az izraeli hadsereg "minden eszközt" be fog vetni a libanoni síita Hezbollah elleni háború megnyerése érdekében - közölte csütörtökön Amír Perec izraeli védelmi miniszter. Perec azt mondta, hogy ha a tűzszüneti erőfeszítések sikerrel járnak, "azt úgy tekintjük, hogy a katonai akció megfelelő diplomáciai légkört és új helyzetet teremtett. Ha nem, minden eszközt bevetünk."

Előző nap az izraeli biztonsági kabinet jóváhagyta a hadműveletek kiszélesítését Dél-Libanonban, de nem azonnali hatállyal, hogy időt adjon még a nemzetközi közösség diplomáciai próbálkozásainak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai megegyezésre törekszenek egy tűzszüneti határozatról.

Az izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy Izrael nem fog tárgyalni a Hezbollahhal, amelyet terrorszervezetnek tekint. "Nem lesz megegyezés a Hezbollahhal. Nem adunk új legitimitást a Hezbollahnak. Meg lesznek fosztva attól a legendától, hogy ők Libanon védelmezői, s a libanoniak látni fogják mindazt a kárt, amit ők okoztak."

Több mint ezer civil áldozat

Több mint ezer civil vesztette életét Libanonban az izraeli támadások harminc nappal ezelőtti megindítása óta, közölte csütörtökön a libanoni miniszterelnök hivatala mellett működő illetékes bizottság. Az összesítés szerint legkevesebb 1002 libanoni polgár halt meg, a halálos áldozatok 30 százaléka 12 évesnél fiatalabb gyerek. A sebesültek száma több mint háromezerre rúg.

A bizottság figyelmeztetett, hogy az adatok csak az azonosított halottak számát mutatják, és nem tartalmazzák a még mindig lebombázott épületek romjai alatt heverő holttesteket sem.

A bizottság adatai szerint a harcok miatt több mint 915 ezer ember kényszerült otthona elhagyására, közülük 220 ezren nem is maradtak Libanonban. E számokba beleértendő az a csaknem 100 ezer külföldi, illetve kettős állampolgár is, akiket közvetlenül a konfliktus kirobbanása után menekítettek ki a cédrusok földjéről.

Katonai veszteségek

A civil veszteségeken felül az izraeli offenzívában harminc libanoni katona és csendőr esett el, a Libanonban áldozatul esettek összesített száma csütörtökön 1103-ra emelkedett. A Hezbollah libanoni síita szervezet 58 fegyveresének elvesztését ismerte el, szövetségese, a síita Amal hét tagjáét, míg az Ahmed Dzsibril vezette Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsnokság Szíria-barát palesztin szervezet egy emberének halálát jelentette be. A konfliktusban életét vesztette az ENSZ Ideiglenes Libanoni Haderejének (UNIFIL) négy megfigyelője is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!