Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Szigorítanák a drogpolitikát a brit konzervatívok

2004.01.22. 14:24
"Zavaros üzenetet" hordoz a kannabiszfogyasztás liberalizációja - véli Michael Howard. A brit Konzervatív Párt vezetője nem volt hajlandó saját drogfogyasztási szokásairól nyilatkozni. A hallgatásra jó oka van, az előző konzervatív árnyékkormány tíz miniszteréből nyolcan szívtak.
Szigorítana a brit drogpolitikán a Konzervatív Párt. Michael Howard, az ellenzéki párt vezetője a brit kormány enyhítéseinek eltörlésére tett ígéretet a BBC-nek adott interjújában. Véleménye szerint a marihuánára vonatkozó szabályok enyhítése - a lágy drogot a jövőben nem az amfetaminszármazékokkal, hanem a nyugtatókkal kezelnék közösen, liberalizálva a fogyasztást - "zavaros üzenet".

Betépett konzervatívok

Howard nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy élt-e valaha a droggal. Ez szerinte csak arra sarkalná az újságírókat, hogy árnyékkormánya többi tagját is fogyasztási szokásaikról faggassák.

A konzervatívok legutóbbi szigorítási javaslata idején az akkori árnyékkormány nyolcvan százalékáról derült ki, hogy már fogyasztott életében marihuánát - írja a BBC.

Hitelesség, hatékonyság

David Blunkett belügyminiszter szerint a könnyítések "hitelesebbé és fókuszáltabbá" teszik a brit drogpolitikát, mivel a rendőrség így a valóban veszélyes szerekkel foglalkozhatna. A kormány döntését a Drogügyi Tanács vezetője, Sir Michael Rawlins is támogatja. Véleménye szerint "logikai hülyeség" lenne egy kalap alá venni a kannabiszt és az amfetaminokat.

"Ez azt jelentené, hogy akár egy spangliért is öt év börtönre ítélhetnének valakit" - nyilatkozta a BBC Radio 4 Today című műsorának.

Nem veszélytelen

Blunket belügyminiszter szerint a liberalizálás már csak azért is fontos, hogy hiteles drogfelvilágosítást tarthassanak. Ha ugyanis a kannabiszt ugyanolyan veszélyesnek állítják be, mint a cracket vagy a heroint, a könnyűdrogot kipróbáló fiatalok tévesen veszélytelennek hihetik ez utóbbi keménydrogokat is.

Mint mondta, a kormány nem állítja, hogy a marihuána veszélytelen, de elismeri, hogy kevésbé veszélyes, mint az amfetaminszármazékok.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.