Emánuel
4 °C
12 °C

A támadások több napig tarthatnak

2001.10.08. 04:29
A hajnal beköszöntével a támadás első szakasza befejeződött. Afganisztán légterében hamarosan a kémrepülők mérhetik fel, milyen eredménnyel járt a vasárnap este megindított "Tartós Szabadság" hadművelet. Szemtanúk szerint több halottja is van az Afganisztán elleni amerikai-brit katonai csapásnak, egyelőre azonban nem tudni, civilek is vannak-e közöttük.
A Pentagon szerint Afganisztán elleni légi támadás több napig tarthat, amíg az amerikai-brit erőknek nem sikerül meggyengíteniük a tálibok légvédelmi rendszereit, illetve lerombolni katonai bázisaikat.

A Reuters szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy Kabulban több halottja is van a légi csapásoknak. Az emberek több halottat is láttak - áll a hírügynökség jelentésében. Azt egyelőre nem tudni, hogy civil áldozatokról vagy tálib harcosokról van-e szó. A CNN iszlámábádi tudósítója nem tudta megerősíteni az áldozatokról szóló híreket.

A tálib külügyminiszter szerint nincsenek halottak

Beszámolók szerint korábban, közép-európai idő szerint vasárnap este 11 körül Kabulban egy repülőgép bombát dobott le, aminek következtében hatalmas robbanás rázta meg az afgán főváros északi részét, a repülőtér környékét. Ez már a harmadik támadás volt az afgán főváros ellen. A katari Al-Dzsazira televíziónak egy tálib külügyi szóvívő úgy nyilatkozott, hogy erős robbanások rázták meg az afgán főváros, Kabul belvárosát. A tálib légvédelmi erők válaszoltak a légicsapásra - adta hírül a Reuters.

Az al-Dzsazira - az "arab CNN" - egyenes adásban mutatta a légvédelmi ágyúk tüzét. A tálib külügyminiszterrel interjút sugárzott a televízió. A miniszter arról beszélt, hogy az első támadásoknak nem voltak áldozatai, mivel az éjszakai kijárási tilalom kezdete után történt és hogy a rakéták egyetlen fontos célpontot sem találtak el. Az interjú közben robbanásokat lehetett hallani. A miniszter ezt követően eltűnt a képernyőről.

A tálibok tüzet nyitottak a menekültekre
Az iráni határ mellett tálib osztagok menekülőkre nyitottak tüzet - közölték afgán források az IRNA iráni hírügynökséggel. A tálibok lezárták a határhoz vezető utakat és lecsapnak az országból menekülőkre. A hegyekben mintegy háromezer afgán menekülő zsúfolódott össze, s többször is összetűztek a tálib katonákkal.
Támadás bin Laden korábbi lakhelye ellen

Az amerikai-brit szövetséges erők vasárnap esti légicsapásai következtében lángokban áll a nyugat-afganisztáni Herat város repülőtere, találatok érték a kandahári repülőtér kifutóját és épületét. A herati repülőteret óriási robbanások rázták meg. A kandahári repülőteret három repülőgép támadta - jelentette a Reuters a táliboktól származó értesülés alapján. A légiforgalmat kiszolgáló épületeken kívül jelentősen megrongálódott a kifutópálya is.

A dél-afganisztáni Kandahárban, a tálibok vezetője, Omar molla fellegvárában a repülők támadást intéztek az ellen a villanegyed ellen is, ahol korábban Oszama bin Laden szállása volt - jelentette az MTI. Sebesültekről nem érkezett jelentés. Oszama bin Laden és Omar molla a vasárnap esti támadásokat sértetlenül átvészelte.

Tengeri és szárazföldi bázisokról is indult támadás

A vasárnap indított légi műveletek során eddig 15 darab szárazföldi bázisú amerikai bombázó, valamint 25, repülőgép-hordozóról felszállt vadászgép hajtott végre támadást afganisztáni célpontok ellen, és 50 manőverező robotrepülőgépet (cirkáló rakétát) indítottak különböző, részben tengeri indító helyekről - derült ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke közös washingtoni sajtóértekezletén.

Az Északi Szövetség is támad
Az ellenzéki Északi Szövetség a Kabultól nem messze északra lévő Bagram légi bázisról sorozatvetőkkel támadta a tálibok állásait a környező hegyekben. Harcokról érkeztek hírek Afganisztán Iránnal határos vidékéről is. Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint mintegy 150 afgán harcos támadást indított Zarandzs városa ellen, amelyet eddig a tálibok uraltak.
A műveletek kezdeti szakaszában zömmel olyan jórészt légvédelmi, katonai irányítási célpontok ellen hajtanak végre támadásokat, amelyek - ha nem iktatják ki ezeket az objektumokat - veszélyt jelenthetnek a további műveletekre nézve.

Rumsfeld megerősítette, hogy a "veteránnak" számító (az indiai-óceáni Diego Garcia szigetéről felszállt) B-52-es óriásbombázók mellett B-1-es és B-2-es bombázókat is alkalmaztak. Ez utóbbi géptípus nagy hatósugarú, radarral igen nehezen felderíthető bombázó. A B-2-esek amerikai területen levő támaszpontról szálltak fel a küldetés teljesítésére, és Amerikába térnek vissza, leszállás nélkül. Nincs értesülés arról, hogy az Egyesült Államok légi eszközt veszített volna.

Segélycsomagokat is leszórtak

A sajtóértekezleten elhangzott, hogy megkezdődött a humanitárius segélycsomagok leszórása is azokra az afganisztáni területekre, ahol remélhető, hogy a segély valóban a rászorultakhoz jut el. Arra a kérdésre, hogy vannak-e Afganisztán területén amerikai katonák, Donald Rumsfeld azt mondta: nem kíván folyamatban levő műveletről nyilatkozni, de ha jelentős számban lennének ott amerikai katonák, akkor az már ismertté vált volna.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.