Ambrus
-7 °C
3 °C

Heroinnal bosszulták meg Jugoszlávia bombázását?

2004.06.15. 16:31
A Djindjics-gyilkosság idején gyerekeire vigyázott Milorad Lukovics. A merénylet értelmi szerzőjének tartott retteget vörössapkás parancsnok tagadja a gyilkosságot, elismerte azonban, hogy "hazafias okokból" hatszáz kiló heroint csempészett Nyugatra. A megbízást állítása szerint Djindjics bizalmasaitól kapta.
Hazafias indíttatásból, Djindjics meggyilkolt miniszterelnök bizalmasainak utasítására hatszáz kiló heroint csempészet Nyugat-Európába, megbosszulandó Jugoszlávia NATO-bombázását - jelentette ki a belgrádi rendőrségen a kormányfő elleni merénylet kitervelésével vádolt Milorad Lukovics Legija. A hírhedt vörössapkás kommandó, a belügyminisztérium a boszniai háborúban és Koszovóban edződött szabadcsapatának egykori parancsnoka tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz.

Beteg gyerekeire vigyázott

"Betegek voltak a gyerekeim, s én otthon vigyáztam rájuk" - emlékezett vissza a gyilkosság napjára. Djindjics megöléséről felesége értesítette. Mint mondta, "felkavarta és sokkolta" a hír, de mivel a belügyminisztérium őt hozta összefüggésbe a merénylettel és a tévékben a képét is közölték, elmenekült otthonából.

Pár napos bujkálás után azonban gyalog visszatért és a következő tizennégy hónapban, elfogásáig el sem hagyta lakását. A rendőrség eközben az Interpol segítségével az egész világon kereste.

Felső utasításra csempészett?

A gyilkosság tagadásánál érdekesebb volt vallomása azon része, melyben heroincsempészettel vádolta meg Csedomir Jovanovics volt miniszterelnök-helyettest, Goran Veszicset, Djindjics Demokrata Pártjának volt alelnökét, Vladimir Popovicsot, a tájékoztatási hivatal egykori vezetőjét és Zoran Janjusevicset, a néhai miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadóját. Janusevics ellen amúgy pénzmosás miatt indítottak bűnvádi eljárást a magyar rendőrség által megküldött dokumentumok alapján.

Legija szerint a több mint fél tonna heroin csempészésében a gyilkossággal szintén gyanúsított zimonyi klán segítette. A kormányilletékesek mind cáfolták Legija állításait, de az RTS belgrádi állami televízió úgy tudja, hogy az ügyészség azonnal vizsgálódni kezdett az ügyben.

Heroin a titkosszolgálat széfjében

A Legija által emlegetett hatalmas mennyiségű kábítószert fél évvel a rendszerváltás után, 2001. március 9-án találták meg a Komercijalna Banka nevű pénzintézetben. A titkosszolgálat trezorjában fél tonna, míg a rendőrség széfjében 69,4 kilogramm heroin volt, terjesztésre előkészített műanyag tasakokban. A hatvanmillió német márkára becsült drogot még aznap újságírók szeme láttára elégették az obrenováci hőerőműben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!