Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Lengyel kiskapu a közelgő EU-népszavazás előtt

2003.05.29. 09:26
A lengyel alkotmánybíróság jóváhagyta a referendum-törvény módosítását. Így lehetővé válik az EU-csatlakozási szerződés ratifikálása abban az esetben is, ha a jogosultak kevesebb mint 50 százaléka vesz részt a referendumon.
Igen valószínűtlen, hogy a júniusi 7-8-i népszavazáson a lengyelek nemmel szavaznak az EU-ra, viszont várhatóan annál nehezebben jön össze a legalább 50 százalékos részvételi arány. Lengyelország 1989 utáni történelmében ezt egy alkalommal sem sikerült elérni. Ezért is rendezik a referendumot - rendhagyó módon - két napon, megnyújtva a szavazásra rendelkezésre álló időt.

A megváltoztatott törvény alkotmányosságát parlamenti képviselők egy csoportja kérdőjelezte meg, kifogásolva, hogy az ominózus jogszabály gyakorlatilag a parlamentet arra jogosítja fel a döntésre EU-csatlakozásról. A 15 tagú alkotmánybíróság mind a 14 ellenvetést visszautasította. A képviselők többek között azt bírálták, hogy a törvény lehetővé teszi a népszavazás külföldről történő támogatását, ami szerintük azt jelenti, hogy az EU pénzt ad a csatlakozás népszerűsítésére. A "Nem" oldal szerint így csorbul az ország nemzeti függetlensége.

Az ellenzők halasztást kérnek

A múlt héten az ultrakonzervatív képviselők a Lengyel Családok Ligájából, a Nemzeti Katolikus Mozgalomból és a Lengyel Szövetségből - az ország volt miniszterelnöke, Jan Olszewski támogatásával - az alsóházban kezdeményezték, hogy halasszák el a népszavazást mindaddig, míg a végleges Európai Alkotmány meg nem születik. "Azt gondoljuk, nem helyes szavazni egy olyan szövetséghez való csatlakozás kérdésében, amely drámaian megváltozik a csatlakozás valós pillanata előtt" - véli Jan Lopuszanski, a tervezet támogatója.

A 460 tagú parlamentben a tervezet nem élvez nagy támogatottságot, de ez ki sem derülhet, ugyanis nem lesz alkalmuk szavazni a képviselőknek, mert a referendum előtt már nem gyűlnek össze. A szejm elnöke, Marek Borowski ugyanis eltörölte a ház következő, szavazás előtti ülését, attól tartva, hogy a törvényhozás az EU-csatlakozást támogatók és ellenzők csatájának helyszínévé változik. Jól mutatja a politikai légkör kiéleződését, hogy az euroszkeptikus Lengyel Családok Ligája a népszavazás bojkottálásával fenyegetőzik, ha nem kap 10 percnyi szereplési lehetőséget fő műsoridőben a közszolgálati televízióban.

Lesz-e meglepetés?

A legutóbbi felmérések szerint a lengyelek 60-70 százaléka támogatja a csatlakozást, és több mint 70 százalékuk állítja, hogy elmegy a népszavazásra. Szakértők azonban felhívják a figyelmet arra a furcsa tapasztalatra, miszerint a lengyel szavazók általában az ellenkezőjét mondják a közvélemény-kutatás kérdezőbiztosának, mint amit gondolnak. Most tehát már bizonyos, hogy ha a jövő hétvégi referendumon a részvételi arány nem éri el az 50 százalékot, akkor a lengyel parlament dönthet a csatlakozásról - igaz, kétharmados többséggel. Mint ismeretes, a magyarországi EU-referendumon a választópolgárok 45,62 százalékos részvétele mellett kapott 83,76 százalékot az igen, tehát a népszavazás eredményessége annak volt köszönhető, hogy a magyar törvényhozás (igaz, már jóval korábban) megszüntette az 50 százalékos küszöböt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.