Salamon
7 °C
13 °C

Ostromba torkollott a lengyel egészségügyi sztrájk

2000.12.29. 17:00
Egész Lengyelországból több száz ápolónő érkezett péntek délelőtt az egészségügyi minisztérium varsói épülete elé, ahol nagyszabású tiltakozó akciót rendeztek. Országszerte változatlanul folytatódnak a különféle formákat (éhség-, okkupációs sztrájk) öltő munkabeszüntetések is, és Varsóban a kormányszékház ostromába torkollott az akció. A szakszervezet elutasítja a ajvasolt béremelést, mert azt nem tartják kielégítő mértékűnek.
Egész Lengyelországból több száz ápolónő érkezett péntek délelőtt az egészségügyi minisztérium varsói épülete elé, ahol nagyszabású tiltakozó akciót rendeztek. Országszerte változatlanul folytatódnak a különféle formákat (éhség-, okkupációs sztrájk) öltő munkabeszüntetések is. Végül a másfélezer ápolónő és a velük együtt tiltakozó több tucat bányász Varsóban ,,megostromolta" a kormány székházát, de az épületet védő rendőrök nem engedték őket a bejáratokhoz.

A 17 napja tiltakozó ápolónők az egészségügyi minisztériumot elhagyva indultak a kormány székháza felé, igen nagy forgalmi fennakadást okozva. Az épülethez érve azonban sem a rendőrség, sem saját képviselőik nem engedték őket az épület bejáratához. Kisebb dulakodást követően a kismértékű béremelésük miatt protestáló ápolónők elvonultak. Tettlegességre nem került sor.

Kicsi a béremelés

A szejm még a karácsonyi ünnepek előtt sürgősséggel fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint 2001. január elsejétől a legkevesebbet kereső egészségügyi dolgozók, köztük az ápolónők fizetése bruttó 203 zlotyval emelkedik, és ebben az ágazatban is a vállalati szférában kialakult tárgyalásos béremelés elveit fogják alkalmazni. Az ápolónők szakszervezete azonban nem fogadja el a béremelés mértékét, továbbra is ragaszkodik ahhoz a követeléséhez, hogy a bérek bruttó 1400 zlotyra emelkedjenek.

Csütörtökön a szakszervezet a tiltakozó akciók kiszélesítését ígérte. Aznap este fogadta a szakszervezet vezetőit Aleksander Kwasniewski köztársasági elnök is, akit az ápolónők arról igyekeztek meggyőzni, hogy ne írja alá a szejm által elfogadott törvénymódosítást, jóllehet az államfő már korábban közölte, hogy ezt mindenképpen megteszi.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!