Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Nemzeti konzervatív győzelem a lengyel elnökválasztáson

2005.10.23. 23:02
Lech Kaczynski varsói polgármester legyőzte Donald Tuskot, a jobboldali liberális jelöltet a lengyel elnökválasztás második fordulójában. A két jelölt pártja közösen alakít kormányt.

Donald Tusk jobboldali liberális elnökjelölt elismerte, hogy veszített a vasárnapi lengyel elnökválasztáson. Ellenfele, a nemzeti konzervatívként jellemzett Lech Kaczynski varsói polgármester a győzelem biztos tudatában az elnökválasztási küzdelem miatt elhalasztott kormányalakítási tárgyalások mielőbbi megkezdésére szólította fel riválisa pártját, amely kedvezően válaszolt erre.

#alt#
A győztes (Fotó: EPA)

A múlt hónapban megtartott parlamenti választást Kaczynski Jog és Igazságosság pártja nyerte Tusk Polgári Platformja előtt. A két jobboldali párt együtt akar kormányozni, csak az elnökválasztási kampány miatt nem kezdték el eddig a koalíciós tárgyalásokat, de mint a Polgári Platform egyik vezetője közölte, hétfőn délben erre is sor kerül.

Megfigyelők szerint a közös kormányprogram kidolgozása nem lesz könnyű. A Jog és Igazságosság meg akarja tartani a kormányzati jóléti programokat, a nagy családoknak adott adókedvezményeket, és halasztani kívánja az olyan nagy, állami kézen lévő gazdasági ágak privatizációját, mint a szénbányászat. A Polgári Platform ezzel szemben a költségvetési egyensúly megteremtését, és az euró mielőbbi bevezetését tekinti legfontosabb céljának.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!