Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Ivan Lexa szabadlábon

2002.08.16. 17:38
A Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának pénteki határozata alapján szabadlábra helyezik Ivan Lexát, aki a Meciar-kormány idején a titkosszolgálat (SIS) igazgatója volt, s akit - miután számos bűncselekménnyel kapcsolatba hoztak - több mint két évi nemzetközi körözés után a közelmúltban fogtak el és szállítottak haza a Dél-afrikai Köztársaságból.
Az Ivan Lexa elleni legfőbb vád az, hogy a titkosszolgálat embereivel elhurcoltatta az akkori államfő, Michal Kovác fiát. Meciar késobb amnesztiában részesítette Ivan Lexát, akinek négy éve még a saját képviselői mandátumát is átengedte. A parlament később megvonta Lexa mentelmi jogát és a gyanúsítottat vizsgálati fogságba helyezte.

Vladimír Meciar egyik leghuségesebb embere néhány hónap múltán bírói döntéssel szabadlábra került, majd több mint két évre eltűnt Szlovákiából, ahol a Kovác-üggyel kapcsolatban az amnesztia miatt már nem lehet ugyan felelősségre vonni, de további hét vádpont okán igen.

Szabadlábra helyezésének híre azonnal nagy meglepetést keltett. "Nem tudok szóhoz jutni" - mondta Ivan Simko, szlovák belügyminiszter, aki ezek után is hiszi, hogy Lexa nem kerüli el az igazságszolgáltatást.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.