Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Húsz elefántcsontparti haláláért vállal felelőséget Franciaország

2004.12.01. 14:26
Polgári áldozatai is voltak a francia békefenntartók elefántcsontparti beavatkozásának. A franciaellenes lázongást Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök robbantotta ki.

Körülbelül húsz elefántcsontparti esett a francia katonák áldozatául a november eleji zavargások idején, ismerte el a francia védelmi minisztérium. A tárca közleménye szerint a halottak között civilek és elefántcsontparti katonák is vannak, jelentette a BBC.

Az elefántcsontparti kormány szerint hatvan elefántcsontparti vesztette életét a francia békefenntartók beavatkozása nyomán.

Önvédelem

Az áldozatok a november elején kitört franciaellenes zavargások idején vesztették életüket. A zavargások azután robbantak ki, hogy a francia hadsereg, válaszul az elefántcsontparti hadsereg kilenc békefenntartó halálát okozó bombázására megsemmisítette az ország légierejét. Laurent Gbagbo elnök ezután utcai megmozdulásokra szólította híveit, akik megrohamozták a békefenntartók állásait és a francia és európai lakosok otthonaira támadtak.

A tömeget a franciák többször csak - állításuk szerint a levegőbe leadott - lövésekkel tudták feloszlatni. A haláleseteket elismerve Jean-Francois Bureau védelmi minisztériumi szóvivő továbbra is kitartott amellett, hogy a francia békefenntartók csak önvédelemből cselekedtek, írja a BBC. A zavargások alatt nyolcvan francia katona sérült meg.

Visszafogott erő

Az elefántcsontparti hatalom vádjai szerint a francia katonák figyelmeztetés nélkül nyitottak tüzet a tüntetőkre. A védelmi minisztérium ezt tagadja. "Több nagyon bonyolult szakasza is volt az összecsapásoknak, melyek során katonáink nagyon visszafogottan alkalmaztak csak erőt", nyilatkozta Bureau a BBC-nek.

A novemberi zavargásokat követően kilencezer nyugati, többségében francia hagyta el Elefántcsontpartot.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.