Mária
-7 °C
3 °C

Izrael kivonult Dél-Libanonból

2000.05.23. 12:08
Az izraeli csapatok kedden hajnalban kivonultak a több mint két évtizede megszállás alatt tartott dél-libanoni területekről. Az izraeli vezetés csak július 7-re tervezte a csapatai kivonását a biztonsági zónából, de az Izrael-barát Dél-libanoni hadtest (SLA) idő előtt feladta az ellenőrzése alatt tartott falvakat, beengedve a területre a síita Hezbollah csapatait. A civil lakosság földalatti óvóhelyekre menekül. Az eddigi mérleg: hat halott és több tucat sebesült.
A CNN helyszíni jelentése szerint hangos dudaszóval, zászlót lobogtatva sietnek haza az izraeli katonák, akik több mint két évtizedig szolgáltak a világ legveszélyesebb kilenc négyzetkilométerén.

honderü
Örülnek, hogy hazamennek
A csapatkivonást az izraeli Biztonsági Tanács csak július 7-re tervezte, de az időközben felgyorsult események előrehozták a kivonulás dátumát. Kedden hajnalban Ehud Barak izraeli miniszterelnök rendkívüli ülést tartott, melyre azért volt szükség, mert az utóbbi napokban a síita Hezbollah jelentős terülteket foglalt vissza az izraeli hadsereg és az SLA (Izrael-barát Dél-libanoni hadtest) ellenőrzése alatt tartott biztonsági zónában.

Az SLA katonái tömegesen kérnek menedékjogot Izraeltől, a határmenti civil lakosság pedig tartva a Hezbollah és az Amal gerillák támadásitól, földalatti óvóhelyekre húzódik. Mindeközben több ezer libanoni civil, személy és teherautókon, biciklivel és gyalogosan azonnal megkezdte a visszatelepülést a megszállt területekre.

tankutazás
irány dél
Az SLA erők hirtelen összeomlása hetekkel a tervezett izraeli csapatkivonás előtt következett be. A 2500 főből álló Izrael-barát hadsereg nem várt hirtelenséggel adta fel az ellenőrzése alatt tartott területeket, átengedve a biztonsági zóna középső területét a Hezbollah erőknek, akik szombaton nyolc, hétfőn pedig további hat települést foglaltak vissza az Izrael-barát egységektől. A benyomuló Hezbollah katonák több faluban tüzet nyitottak a civil lakosokra. A CNN eddig hat halálos áldozatról és több tucat sebesültről tud.

Libanoni források szerint a síiták bekerítettek és elfogtak több száz menekülő SLA-tisztet, akikre - Izraellel való együttműködésükért - minden bizonnyal halálos ítélet vár Libanonban.

Mint ismeretes, Dél-Libanonban, az Izrael állam határvidékén biztonsági övezetet hozott létre a hadsereg a hetvenes években, megakadályozva a lépéssel, hogy a szomszédos országok a '76-os háborúhoz hasonlóan ismét lerohanják Izraelt. A rendkívül feszült térségben azóta állandósultak a fegyveres konfliktusok, de az izraeli hadsereg mindeddig meg tudta őrizni katonai fölényét a Dél-Libanonban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.