Ágnes
-11 °C
-4 °C

Líbia csak tiszta vizet csinálna az atomból

2006.03.17. 10:03
Bíróság elé állították az első gyanúsítottat, aki a vád szerint egy hálózat tagjaként részt vett Líbia katonai célú nukleáris fejlesztéseiben. Eközben Franciaország a nukleáris energia békés célú felhasználásáról szóló egyezményt írt alá Líbiával.

Egy német mérnököt bíróság elé állítottak azzal a váddal, hogy 2003-ban segítette Líbia azóta leállított nukleáris programját, jelentette a BBC. A 63 éves Gotthard Lerch a vád szerint azzal szegte meg a törvényeket, hogy gázcentrifuga gyártásához szükséges technológiát fejlesztett Líbia számára. Munkájáért állítólag 34 millió dollár (több mint 7 milliárd forint) volt a fizetség.

Lerch az első az Abdul Kadír Hán köré szerveződött hálózatból, aki bíróság előtt felel tetteiért. Az ügyészség szerint Lerch csak a pakisztáni atomprogram szülőatyja segítségével kifejleszthette ki a Líbia számára szükséges eszközöket. Gázcentrifugával egyébként uránt lehet dúsítani, alkalmas atomfegyver előállítására és civil célokra egyaránt.

Békés céllal

Líbia és Franciaország éppen szerdán írtak alá egyezményt a nukleáris energia békés célú felhasználásáról. Alain Bugat, a francia atomenergia bizottság igazgatója ez alkalomból Tripoliba látogatott. Líbiával először írtak alá megállapodást, mióta az ország több mint két évvel ezelőtt feladta katonai célú nukleáris ambícióit .

Az atomsorompó-egyezmény alapján Líbiának joga van az urándúsításhoz, azonban ezt csak nemzetközi megfigyelők bevonásával teheti. A nyugati kormányok csak azután kezdtek együttműködni az országgal, mikor tevékenységét elismerte és felhagyott a dúsítással.

Nukleáris mérföldkő

Líbia Nukleáris Kutatások és Fejlesztések Nemzeti Központjának vezetője szerint az egyezmény mérföldkő az ország életében és nemzetközi kapcsolataiban. Maatug Mohamed Maatug elmondta, hogy az atomenergiát a víz sótalanítására akarják használni, az országban ugyanis 15 éven belül komoly vízhiány várható.

A lépés új, bizalomra épülő időszakot nyithat Líbia és a nemzetközi közösség kapcsolatában. Moamer Kadafi líbiai vezető még 2003 decemberében, a Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal folytatott titkos diplomáciai egyeztetések után ismerte be, hogy országa titokban nukleáris fegyvert épített. Az észak-afrikai arab ország azóta átadta nukleáris eszközeit az Egyesült Államoknak.

Francia közeledés

Jacques Chirac francia elnök 2004 novemberében látogatott el Líbiába azok után, hogy az ország hajlandó volt kártérítést fizetni a francia légitársaság 1989-ben, Nigéria fölött lelőtt utasszállítója után. Bár a felelősséget egy utasszállító katasztrófája kapcsán sem vállalták, kártérítést fizettek az 1988-ban felrobbantott Lockerbie gép után is, írja a Middle-East Online.

Az egyezmény aláírásával egyidőben a nemzetközi közösség nyomást próbál gyakorolni Iránra, hogy hagyjon fel nukleáris tevékenységével, melynek célja kétségeket ébreszt. Az Egyesült Államok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint Irán atombomba fejlesztésén dolgozik. Az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztették.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.