Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Megbüntették a választók a háborúpárti szenátorjelöltet

2006.08.09. 11:38
Kapcsolódó cikkek (1)
Egyre inkább két radikális tábor szembenállása jellemzi az amerikai közéletet. A demokraták egyre balosabbak, a republikánusok egyre jobbosabbak. A párton belüli megosztottság miatt a demokraták egyik biztos szenátori helyüket is elveszíthetik, miután az előválasztáson vereséget szenvedett egyik prominens háborúpárti politikusuk, a volt alelnökjelölt Joe Lieberman.

Bár a demokraták számítanak a novemberi képviselőházi és részleges szenátusi választások nagy favoritjának, az eddig egyik fő bázisuknak számító Connecticutban a hétvégén valószínűleg eljátszották győzelmi esélyeiket. Az állam egyik szenátora Joe Lieberman, a párt veteránja volt, akinek az amerikai szokásoknak megfelelően a jelölté válláshoz előválasztáson kellett megmérettetnie magát.

Ritka bravúr


Joe Lieberman

Lieberman, aki a 2000-es választásokon Al Gore alelnökjelöltje volt, szenátorként magabiztosan kitartott a demokrata hívek körében kifejezetten ellenszenves, háborúpárti álláspontja mellett. Lieberman a Demokrata Párt mérsékelt szárnyához tartozik, és a kezdettől fogva kiállt George W. Bush háborús stratégiája mellett.

Az előválasztáson azonban - némileg meglepetésre - vereséget szenvedett politikailag teljesen tapasztalatlan, de harcosan háborúellenes és nem mellékesen multimilliomos kihivójától, Ned Lamonttól, jelentette az AP. 1980 óta Lieberman csupán a negyedik szenátor, aki elbukta a párton belüli előválasztást.

Szakad a tábor

Liebermant látszólag nem rázta meg a vereség. Az előválasztás eredményeit értékelő sajtótájékoztatóján be is jelentette, hogy csak csatát, nem pedig háborút vesztett, az őszi választásokon független jelöltként indul újra. Ezzel máris megoszthatja a demokrata tábort - azaz nagy valószínűséggel republikánus riválisát segíti győzelemhez.

Ned Lamont előválasztási győzelme jelzi, hogy egyre inkább polarizálódik a politikai élet az Egyesült Államokban. Erre utal a michigani republikánus előválasztás eredménye is, ahol a jelenlegi republikánus képviselő, a mérsékelt Joe Schwarz mélykonzervatív kihívójától szenvedett vereséget.

Ráadásul Connecticut hagyományosan egyfajta politikai barométer az Egyesült Államokban. Lieberman veresége pedig arra utal, hogy a mérsékelt, a másik politikai oldalt nem feltétlenül a sátántól valónak tekintő politikusoknak egyre kevesebb esélye van a három éve tartó iraki háború, az illegális bevándorlók helyzetének rendezése és az őssejtkutatás kapcsán is egyre inkább két radikális táborra szakadó amerikai közéletben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!