Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Az ellenzék nyerte a litvániai parlamenti választások első fordulóját

2004.10.10. 22:30
Az ellenzéki Munka Párt nyerte a vasárnapi litvániai parlamenti választások első fordulóját az eddig kormányzó balközép pártkoalícióval szemben az exit-poll felmérés szerint.
A televízióban ismertetett, nem hivatalos felmérés alapján a Munka Párt a leadott voksoknak a 28,3 százalékát, az eddig kormányzó szociáldemokraták és szociálliberálisok pedig a 20,45 százalékát szerezték meg.

Amennyiben a később várható hivatalos eredmények mindezt megerősítik, minden bizonnyal második választási fordulót kell tartani október 24-én. Elemzők valószínűnek tartják, hogy a Munka Párt koalícióra lép a szociáldemokratákkal és szociálliberálisokkal.

Litvániában ez volt az első parlamenti választás azóta, hogy a balti köztársaság tagja lett az Európai Uniónak és a NATO-nak.

A Seimas 141 helyéért 1253 jelölt versenyzett. A 141 mandátumból 71-et a pártlistákra leadott szavazatok alapján osztanak szét, a fennmaradó 70 képviselői helyért pedig egyéni választókörzetekben versengtek a jelöltek. Zenonas Vaiganuskas, a litván választási bizottság elnöke már az urnazárás előtt közölte, hogy a pártlistás választás érvényesnek tekinthető. Helyi idő szerint délután négy óráig - közép-európai idő szerint háromig - ugyanis a választásra jogosult 2,6 millió polgárnak már 22 százaléka járult az urnák elé. Korábban postai úton és otthon (mozgóurnákba) pedig a választópolgárok 7,6 százaléka adta le szavazatát. A választási törvény legalább 25 százalékos részvételi arányt ír elő a pártlistás voksolás érvényességéhez.

A voksolást megelőző közvélemény-kutatások már kormányváltást sejtettek. A felmérések arra utaltak, hogy a parlament legerősebb pártja - a helyek mintegy egyharmadát megszerezve - a Munka Párt lesz, amelyet egy évvel ezelőtt hozott létre Litvánia egyik leggazdagabb embere, az orosz nemzetiségű Viktor Uspaskis. Utána a szociáldemokraták és szociálliberálisok "Munka Litvániáért" elnevezésű koalíciója következik, amelyet Algirdas Brazauskas jelenlegi kormányfő és Arturas Paulauskas parlamenti elnök neve fémjelez.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.