Natália
-3 °C
8 °C

Huszonhét év börtön az al-Kaida spanyolországi vezérének

2005.09.26. 16:12
Tizennyolc terroristát ítéltek hattól hszonhét évig terjedő börtönbüntetésre Madridban. A gyanúsítottak az al-Kaida spanyol sejtjének tagjai voltak, egyikük az al-Dzsazíra sztárriportereként szállított pénzt a terroristáknak.

Huszonhét évi börtönbüntetésre ítélték Madridban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet spanyolországi főnökét, a szíriai Imad Edin Barakat Jarkaszt az Egyesült Államokban 2001 szeptemberében elkövetett merényletek kapcsán. A bíróság szerint Jarkasz összeesküvést szőt a szeptember 11-i merénylőkkel, de a gyilkosság vádja alól felmentették.

Az összeesküvésért 15 évet, terrorszervezet vezetéséért további 12 évet kapott. Az ügyészség eredetileg 74 és egyharmad évnyi börtönbüntetés kiszabását kérte a terrorsejt vezérére az USA elleni merényletek miatt, akárcsak e támadások előkészítésében közreműködő két bűntársára. A többi vádlottra 7-től 21 évig terjedő szabadságvesztés kirovását indítványozta.

A hétfői madridi ítélethirdetésen 24 vádlottat vonultattak fel. Hét évet kapott Tejszir Aluni, a katari al-Dzsazíra arab hírtelevízió sztárriportere, amiért kapcsolatban volt az al-Kaidával, és pénzt is vitt a terrorszervezetnek afganisztáni riportútjai során. Ő azzal vált híressé, hogy elsőként készített riportot Oszama bin Laden terroristavezérrel a 2001. szeptember 11-i támadások után.

Az eddigi legnagyobb szabású spanyol terrorista per további vádlottjai közül 17-en 6-tól 11 évig terjedő büntetést kaptak az al-Kaida terrorszervezet spanyolországi hálózatának tevékenységében való részvételért, hatot közülük viszont fölmentett a legfelsőbb bíróság.

A madridi ítélethirdetés - akárcsak maga a tárgyalás, amely április 22-től július 5-ig tartott, s amelyen a vádlottak kivétel nélkül mindvégig ártatlanságukat hangoztatták - rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlott. A helyszín egy külön e célra Madrid egyik külvárosában emelt pavilon volt, ahol arab országok emberi jogi szervezeteinek képviselői is jelen lehettek.

A három bíróból álló törvényszék a per két és fél hónapja alatt csaknem száz tanút hallgatott meg. Az ítélethirdetést követően az ügyészségnek és a védelemnek tíz napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be. A hétfői ítélethirdetéssel zárult tárgyalás megelőzte az ugyancsak az al-Kaida terrorszervezetnek tulajdonított, 2004. március 11-én elkövetett madridi merényletek előkészületben lévő perét, amelyben egy másik bírói testület több mint száz vádlott felett fog majd ítélkezni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!