Natália
-3 °C
7 °C

Robbanás egy orosz atomerőműben

2005.12.16. 08:27
Csütörtök hajnalban a leningrádi körzetben lévő atomerőmű területén felrobbant egy olvasztókemence, de csak péntek reggel számoltak be a balesetről. Állítólag a sugárzás normális.

Felrobbant egy olvasztókemence a leningrádi körzetben lévő atomerőműhöz tartozó, jelenleg nem üzemelő második energiablokk területén, a sugárzás a megfelelő szinten maradt - közölte pénteken az orosz atomenergia-hivatal (Roszenergoatom) szóvivője. (A Szentpétervárt körülvevő, másfél millió lakosú terület hivatalosan továbbra is a város régi nevét viseli.)

#alt#
Atomerőmű a tengerparton (Fotó: ccb.se)

Mint az orosz illetékes - a RIA-Novosztyi hírügynökség jelentése szerint - elmondta, a robbanás egy fémhulladékot feldolgozó olvasztókemencében következett be, s a detonáció miatt egy ember meghalt, ketten megsérültek, s az olvasztott fém szerteszét repült.

A radioaktív sugárzás az energiablokk normális munkájának megfelelő szinten van, nem haladja meg a 16 mikroröntgent óránként, közölte a konszern sajtószóvivője.

Nem is az erőműnél volt a robbanás?

Az orosz polgári védelem igazgatója, Viktor Belcov szerint a robbanás nem is az atomerőműben, hanem a Szosznovij Bor városában működő, Ekomet-SZ nevű vállalat területén következett be. (Maga az atomerőmű ugyanebben a városban található egyébként.) A polgári védelem illetékese megerősítette viszont, hogy a Szosznovij Bor iparzónájában bekövetkezett robbanásban hárman megsérültek, akiket kórházba szállítottak. Az Ekomet-SZ épülete súlyos károkat szenvedett, tette hozzá Belcov.

#alt#
Az erőmű bejárata (Fotó: dcmm.kiae.ru)

A leningrádi atomerőmű második energiablokkja jelenleg nem működik, minthogy idén júliusban leállították általános felújítás céljából. A robbanás még csütörtök hajnalban történt.

A leningrádi atomerőmű, amely a legnagyobb villanyenergia-termelő Oroszország északnyugati részén, a Finn-öböl partján fekvő Szosznovij Bor településen található, Szentpétervártól 80 kilométernyire délnyugatra, a Leningrádi területen. Az erőműhöz 4 energiablokk tartozik, egyenként 1000 megawatt kapacitással.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.