Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Egy bűnös, egy nem

2001.01.31. 11:23
Egy vádlottat bűnösnek találtak, egyet pedig felmentettek a bírák a Lockerbie-per szerdán kihirdetett ítéletében. A per kimenetelétől függetlenül az áldozatok rokonai több esetben polgári pert szeretnének indítani a líbiai kormány ellen, akit a robbantás közvetlen felelősének tartanak. A január 19-én véget ért per 60 millió dollárba került.
A vádlottak
Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahit bűnösnek találta, míg Al-Amin Khalifa Fhimaht felmentette a Lockerbie-perben ítéletet hirdető három bíró. Az ítélet kihirdetését nem közvetítették élőben, hanem egy médiaközpontban összegyűlt 200 újságíróknak mutatták, akik szóban ismertették a teremben történteket. A Sky News újságírója szerint egyik vádlott sem reagált különösebben az ítéletre.

Megrahi esetében több bizonyíték létezett, egy repülőtéri eladó tanúsága szerint neki adott el egy olyan esernyőt, melyet később a Samsonite bőröndben a robbanóanyag mellé helyeztek el, illetve látott Megrahi kezében egy Samsonite bőröndöt. Fhimah esetében kevesebb bizonyíték volt, feltehetően ezért mentették fel a bírák.

Tripoli enyhítésre vár

A líbiai kormány elfogadta ugyan a skót bíróság döntését, de szóvivője útján bejelentette, fellebbezni fognak az ítélet elle. Mindemellett Tripoli a verdikt kihírdetése után arra számít, hogy enyhítik az ország ellen érvényben lévő nemzetközi szanckiókat. Washingtonban azonban úgy vélik: mindez még nem elég ahhoz, hogy felfüggesztenék, avagy eltörölnék a bűntető intézkedéseket.

A robbantás

A merényletnek 270 áldozata volt
A Lockerbie-per azért volt lehetséges, mert a líbiai kormány kiadta a nemzetközi bíróságnak a terrorista cselekmény elkövetésével gyanúsított két líbiai ügynököt. A nemzetközi egyezmények következtében a pert egy skóciai bíróság tárgyalta (Lockerbie Skóciához tartozik), Hollandiában, egy amerikai katonai bázison, a Camp Zeist-en.

A per 2000. május 3-án kezdődött, a felolvasott vádirat szerint a két líbiai férfi helyezte el a Pan Am Londonból New Yorkba tartó 103-as járatára azt a Samsonite bőröndöt, melybe Semtex robbanóanyagot helyeztek. A poggyászt korábban Máltában helyeztek el egy Frankfurtba tartó gépre, 1988. december 21-én pedig a járatcímke szerint azt áthelyezték a 103-as londoni gépre. A Boeing 747-es a skóciai Lockerbie városa felett robbant fel, 270-en haltak meg – közöttük négy magyar áldozat is volt.

A per története

A vádpontok felolvasása után a vádlottak tagadták az ellenük felhozott vádakat. A védők felolvastak egy arab neveket tartalmazó listát – szerintük az általuk megnevezettek között vannak, akik valójában felelősek a katasztrófáért. A listán a Palesztin Front Palesztina Felszabadításáért és egy PPSF-ként említett csoport tagjai is szerepeltek. A per során is a védők más szervezetek és országok felelősségét próbálták bizonyítani.

Lord Sutherland, a főbíró
A per során a történelemben először a CIA titkosszolgálati tevékenység során született táviratokat szolgáltatott ki az idegen, skót bíróságnak. A történelem másodszor nem ismétlődött meg, a szíriai kormány megtagadott bármiféle irat kiadását. A szíriai hatóságok tagadása a per jelentős rövidüléséhez vezetett, hisz a védelem – bizonyítékok, tanúk híján – kénytelen volt befejezni munkáját.

Az áldozatok rokonai a törvényszék közelében várják az ítélet kihirdetését. Sokan – a bírák döntésétől függetlenül – polgári pereket terveznek a líbiai kormány ellen, miután közvetlenül őket tartják felelősnek.

A 60 millió dollárt felemésztő per január 19-án fejeződött be, 84 napig tartott a bizonyítékok bemutatása, 230 tanút hallgattak ki, és 10 232 oldalnyi perirat keletkezett, ami több mint hárommillió szót jelent.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.