Ágnes
-13 °C
0 °C

Egy magyart még keresnek Londonban

2005.07.09. 14:22
Kapcsolódó cikkek (1)
A londoni magyar diplomáciai képviselet szombaton - Magyarországról érkezett bejelentés alapján - egy magyar állampolgárt még kerestetett a brit hatóságokkal, a többi keresett magyart megtalálták - közölte szombaton a londoni magyar nagykövetség. A brit elhárítás sajtóértesülések szerint attól tart, hogy a merényletsorozatért felelős csoport ismét akcióba lép.

A londoni magyar nagykövetség keresőlistájára korábban felvett magyar állampolgárokat péntek estig sikerült egytől egyig fellelni, de szombat délelőtt otthoni megkeresés alapján egy újabb név került a listára -- mondta Szombati Béla nagykövet. A diplomata hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit hatóságok, (melyek folyamatosan tájékoztatják a Londonban működő nagykövetségeket, ha a merénylet sérültjei vagy áldozatai között külföldieket találnak), a magyar képviseletet továbbra sem értesítették arról, hogy magyar állampolgár lenne a halottak vagy a tartós kórházi kezelést igénylő sérültek között.

Összesen harminc név volt a keresőlistán

Abelovszky György londoni magyar főkonzul az MTI-nek ezt azzal egészítette ki, hogy a diplomáciai képviselet folyamatosan változó hosszúságú keresőlistáján összesen harminc név volt a merénylet után; előfordult, hogy nem Magyarországról, hanem például az Egyesült Államokból kerestettek Londonban tartózkodó magyar hozzátartozókat. A főkonzul is hangsúlyozta, hogy a képviselet eddig mindenkit megtalált.

Abelovszky György szerint ugyanakkor a magyar diplomáciai képviselettel kapcsolatban álló brit hatóságok azt kérték, hogy a hozzátartozók keresés esetén a lehető legrészletesebb információt adják meg a keresett személyről, beleértve telefonszámát, londoni lakhelyét, és lehetőség szerint azt is, hogy tudomásuk szerint milyen tömegközlekedési eszközt használt, amikor legutóbb hallottak róla.

A brit információs vonalon 40 percet kell várni

A brit hatóságok által létrehozott kereső- és információs szolgálat telefonszáma rendkívül túlterhelt; a központ a merénylet utáni első 36 órában 110 ezer hívást kapott hozzátartozóikért aggódó családoktól. Az MTI által Londonban végzett próbahívás során a vonal végén egy automatahang azt közölte, hogy a kapcsolásra 40 percet kell várni.

Újabb merénylet jöhet

A szombati brit sajtó szerint az elhárítás attól tart, hogy a csütörtöki merényletért felelős terrorista sejt újabb akcióra készül. A The Times által név nélkül idézett, magas rangú biztonsági illetékes szerint az elkövetők változatlanul szabadlábon vannak, és ismét lesújthatnak.

A vezető napilap forrásai szerint az esetleges ismétlés beleillene az al-Kaida terrorhálózat eddigi európai akcióinak stílusába. Másfél éve az isztambuli brit konzulátus és a brit HSBC bank helyi központja elleni összehangolt merénylet előtt öt nappal a város két zsinagógája ellen hajtottak végre támadást. A tavalyi, 191 halálos áldozattal járó madridi vonatrobbantás után nem egészen egy hónappal a spanyol fővárost Sevillával összekötő nagy sebességű vasúton sikerült elejét venni egy pokolgépes merényletnek - áll a szombati The Timesban.

A konzervatív The Daily Telegraph által megrendelt, a lap szombati számában közölt felmérés szerint a londoni támadások után kétszer annyi brit véli úgy, hogy az iszlám általánosságban komoly veszélyt jelent a nyugati liberális demokráciákra, mint a 2001. szeptemberi amerikai terrormerényletek után. Egy hónappal a New Yorkot és Washingtont ért támadások után az akkori felmérésbe bevontak 10 százaléka, a szombaton közölt új adatok szerint azonban már a megkérdezettek 19 százaléka vélekedett így.

A londoni merénylet után meredeken javult Tony Blair kormányfő megítélése: a válaszolók 49 százaléka volt elégedett miniszterelnöki teljesítményével az év eleji 32 százalék helyett.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.