Zalán
6 °C
19 °C

London nem szakítja meg kapcsolatait Arafattal

2003.07.15. 09:42
London hétfőn végleg visszautasította azt az izraeli kérést, hogy Nagy-Britannia szakítsa meg kapcsolatait Jasszer Arafat palesztin elnökkel. Az Egyesült Államok Saronnal együtt elszigetelné Arafatot, de a britek és a többi európai ország nem ért ezzel egyet.
Ariel Saron izraeli miniszterelnök hivatalos nagy-britanniai útján arra akarta rávenni a brit vezetést, hogy London segítse elő, hogy az európai közel-keleti politikai irányvonal Arafat támogatásától Izrael felé mozduljon el. A nap folyamán Jack Straw brit külügyminiszter már leszögezte az izraeli miniszterelnök előtt: a londoni kormány, amíg hasznosnak ítéli, fenntartja kapcsolatait Arafattal, a Palesztin Hatóság demokratikusan megválasztott vezetőjével. A brit álláspont megegyezik az Európai Unióéval.

Támogatják az 'útitervet'

A hétfő késő esti Blair és Saron közti megbeszélésről a brit miniszterelnöki hivatal annyit közölt, hogy a két és fél órás esemény rendkívül kedvező légkörben zajlott le, és azon a közel-keleti megbékélés lehetőségeinek a kérdései kerültek szóba. Mindkét fél kifejtette: támogatja a válság felszámolását célzó legutóbbi nemzetközi béketervet, az úgynevezett útitervet, és mindketten továbbra is szorosan együttműködve kívánnak munkálkodni annak érdekében, hogy a dokumentumban foglaltak valóra váljanak.

Washington elszigetelné Arafatot

Izrael és az Egyesült Államok a megbékélés akadályát látja Arafatban, és a palesztin elnök elszigetelésére törekszik. Arafattal szemben a mérsékeltnek tartott Mahmúd Abbász palesztin kormányfő pozícióját szeretnék erősíteni, mert úgy látják, hogy vele könnyebben meg lehet egyezni az izraeli-palesztin megbékélésről. A Saron környezetéből kiszivárogtatott értesülések szerint az Arafat szerepéről kialakult nézetkülönbséget nem tekintve az izraeli kormányfő londoni látogatása nagyon hasznosnak bizonyult.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!