Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Elfogták a londoni merényletek egyik kulcsfiguráját

2005.07.28. 22:30
A gyilkos robbantások előtt a merénylőkkel mobilozó pakisztánit Zambiában kapták el.
Őrizetbe vették Zambiában azt a személyt, aki a brit nyomozók gyanúja szerint kulcsszerepet játszott az 56 halálos áldozatot követelő, július 7-i londoni merényletekben.

Azért irányult a hatóságok figyelme Haroon Rashid Aswat pakisztáni származású brit állampolgárra, mert a nyomozás során kiderült róla, hogy a július 7-i merényletek négy végrehajtója mintegy húszszor hívta a mobiltelefonján, és Aswat is felhívta néhányszor a későbbi elkövetőket - jelentette csütörtökön zambiai és amerikai illetékesekre hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió.

Kié a fogoly?

Most tárgyalások folynak, hogy az őrizetben tartó zambiai hatóságok, a britek vagy az amerikaiak hallgassák-e ki az elfogott gyanúsítottat - közölték az amerikai és zambiai illetékesek. Az Egyesült Államok titkosszolgálatai már régebb óta "vadásztak" Aswatra, mert az amerikai biztonsági szolgálatok gyanúja szerint titkos terroristakiképző tábort akart létesíteni 1999-ben az amerikai Oregon állam területén.

A CNN értesülése szerint az amerikai titkosszolgálatok már régebb óta megfigyelés alatt tartották a Dél-afrikai Köztársaságban az egy ideje ott élő Aswatot. Egy hónappal ezelőtt, tehát bő egy héttel a londoni terrorakciók előtt őrizetbe is akarták venni. Puhatolóztak a dél-afrikai hatóságoknál, mit szólnának egy ilyen akcióhoz, de azok a britekhez utasították őket. A brit hatóságok megtagadták az amerikai kérést, nem adták áldásukat a brit állampolgárságú Aswat őrizetbe vételére - jelentette a CNN.

A brit külügyminisztérium egy szóvivője bejelentette, hogy a Foreign Office konzuli úton kapcsolatot keres a Zambiában őrizetbe vett brit állampolgárral. Hozzátette: a minisztérium addig nem kíván véleményt mondani az egész ügyről, és nem erősíti meg az illető személyazonosságát sem, amíg képviselői nem találkoztak vele.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.