Auguszta
5 °C
22 °C

Szeptember 11-ei stílusú merényletet terveztek London ellen

2004.11.23. 07:54
Az al-Kaida a New Yorkihoz hasonló támadást tervezett London ellen is. A pilótákat időben lekapcsolták, így megakadályozták, hogy gépeiket egy háromszáz méter magas felhőkarcolóba és a Heathrow épületeibe vezessék. A Scotland Yard főparancsnoka korábban elkerülhetetlennek nevezte a brit célpontok elleni támadásokat.
Kiemelt londoni célpontok ellen tervezett, a 2001. szeptember 11-eihez hasonló repülőgépes merényletsorozatot akadályozott meg a brit elhárítás, állítja meg nem nevezett kormányzati forrásaira hivatkozva az ITV News brit hírtévé.

Célpont a Canary Wharf és a Heathrow

A kedd hajnali beszámoló szerint az al-Kaida terrorhálózat pénzén Nagy-Britanniában kiképzett pilóták eltérített repülőgépeket vezettek volna egyebek mellett a "második Cityként" emlegetett új, ultramodern londoni pénzügyi központ, a Canary Wharf hasonló nevű, 300 méter magas felhőkarcolójába, illetve a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőtere, a londoni Heathrow épületeibe.

A Canary Wharf a Temze partján, a régi kelet-londoni kikötőnegyed, a Docklands helyén épült fel. Legmagasabb felhőkarcolóját egész Londonból látni.

A nyugat-londoni Heathrow-n csúcsidőben 55 másodpercenként száll le, illetve fel egy-egy repülőgép; a légikikötőben évente csaknem 60 millió utas fordul meg.

Jól látható fegyveres védelem

Az ITV News által idézett névtelen források szerint a Canary Wharf és a Heathrow elleni "szeptember 11-ei" stílusú merényletkísérlet csak egy volt azon négy vagy öt nagyszabású terrortámadási terv közül, amelyet az al-Kaida London ellen dolgozott ki, de amelyekből a titkosszolgálati fellépés - legfőképp az öngyilkos küldetésre készülő pilótajelöltek lekapcsolása - eredményeként nem lett semmi.

A Scotland Yard és a belső elhárítás (MI5) egyelőre nem fűzött kommentárt az értesüléshez. Sir John Stevens, a Scotland Yard főparancsnoka azonban a minap a BBC tévének nyilatkozva maga is azt mondta, hogy a terrorellenes hatóságok több támadást is megakadályoztak, de részleteket erről nem árult el. Sir John korábbi nyilatkozataiban elkerülhetetlennek nevezte nagy-britanniai célpontok elleni terrortámadások megkísérlését.

Nagy-Britanniában éppen egy éve a második legmagasabb fokú terrorkészültség van érvényben, amelynek leglátványosabb elemei közé tartozik a kiemelt kormányzati épületek és turistalátványosságok, valamint a Heathrow jól látható fegyveres védelme.

Nem az első

Október végén terrorakciók előkészítésével, illetve ilyen cselekményekre való megbízással és felbujtással gyanúsított férfit tartóztattak le London Wembley nevű negyedében.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!