Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Megreformálják a csodát Lourdes-ban

2006.05.05. 16:12
A lourdes-i püspökség a jövőben nem különbözteti meg a bejelentett, a váratlan és az igazolt azaz hivatalosan elismert csodákat, és ezzel statisztikailag több lesz a gyógyult.

Kevesli az egyház által hivatalosan elismert csodákat Lourdes püspöke, ezért azok elismerési eljárásának megkönnyítésére reformot jelentett be.

Jacques Perrier püspök döntése, amelynek következtében a csodák elismerésének több száz éve érvényben lévő szabályozása megváltozik Lourdes-ban, kisebb forradalmat jelent. Ahhoz ugyanis, hogy egy lourdes-i zarándok felgyógyulását csodának ismerje el a katolikus egyház, a XVIII. században élt Prospero Lambertini bíboros, a későbbi XIV. Benedek pápa kritériuma szerint a beteg nem részesülhet semmilyen orvosi kezelésben.

#alt#
Több lesz a gyógyult (Fotó: lourdes-france.org/)

Fatima népszerűbb lett

Abban az évben, amikor a legenda szerint Bernadette Soubirous-nak a Massabielle-barlangban megjelent Szűz Mária, egyszerre hét csodás felgyógyulást ismert el az egyház. Ez 1858-ban történt, de azóta hivatalosan összesen alig 67 lourdes-i csodáról tud a katolikus egyház. A többi felgyógyulttól azt kérték - Lourdes orvosi rendelőjének vezetője szerint -, hogy hallgasson a csodatételről.

A franca sajtó szerint a mostani döntés hátterében elsősorban az áll, hogy a portugáliai Fatima az utóbbi években népszerűbb lett a zarándok körében, mint Lourdes, melynek püspöke szeretné, ha újra a massabielle-i gyógyvízről beszélne mindenki.

Bárkit meghallgat az orvosi tanács

Ezentúl a lourdes-i püspökség meg fogja egymástól különböztetni a bejelentett, a váratlan és az igazolt azaz hivatalosan elismert csodákat, s ezzel hirtelen meg fognak növekedni a statisztikai adatok.

A lourdes-i orvosi rendelő szerint az elmúlt 120 évben hétezer csodás gyógyulásról szóló történetet jegyeztek fel, amelyből 2000-2500 tekinthető hiteles beszámolónak. A legutóbbi eset egy New York-i illetőségű zarándoktól származik, aki hazatérte után e-mailben jelezte a rendelőnek, hogy megszabadult agydaganatától.

A rendelőt vezető Patrick Theillier szerint a reform azért is fontos, mert a legtöbb felgyógyultnak egyszerűen fontos, hogy elmondhassa, mit élt át Lourdes-ban. A barlang előtt már tábla hirdeti, hogy bárkit szívesen meghallgat az orvosi tanács.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.