Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Markót autonómiakövetelései miatt fosztanák meg hivatalától

2006.10.17. 19:50
Miután Markó Béla vasárnap a székelyföldi autonómiáért szállt síkra agyagfalvi beszédében, kedden a koalíciós társ Konzervatív Párt a parlamentben aláírásokat kezdett gyűjteni elmozdításáért.

Durva és előzmény nélküli az a szándék, hogy éppen az egyik koalíciós partner készül Markó Bélát támadó indítványt előterjeszteni a parlamentben. Ezt maga a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke jelentette ki kedden az MTI-nek.

Aláírásokkal az elmozdításért

A román kormánykoalícióban a demokratákkal, a liberálisokkal és az RMDSZ-szel együtt helyet foglaló Konzervatív Párt (PC) vezető testülete egy nappal korábban úgy döntött: aláírásokat gyűjt a román honatyák körében egy úgynevezett egyszerű indítvány (motiune simpla) benyújtásához. Teszi ezt azzal a nem is rejtett szándékkal, hogy elérje Markó Béla lemondását miniszterelnök-helyettesi posztjáról, mégpedig azért, mert a romániai magyar politikus az utóbbi időben többször is szorgalmazta Székelyföld területi autonómiáját.

Márpedig a területi autonómia fogalmának a hangoztatása önmagában is felháborodást kelt a román politikai erők - nemcsak a PC - körében. Markó miniszterelnöki posztjáról való lemondását korábban már a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) is kezdeményezte.

Durvának minősítette

A konzervatívoknak egyelőre még nem sikerült összegyűjteniük az indítványhoz szükséges, megfelelő mennyiségű aláírást. A román parlamentben a képviselők vagy szenátorok egynegyedének kell csatlakoznia egy ilyen kezdeményezéshez, a törvényhozó testület csak ebben az esetben köteles napirendre tűzni az ügyet.

A konzervatívok indítványának esetleges elfogadása ezért nem jelenti azt, hogy Markónak kötelező módon távoznia kellene a miniszterelnök-helyettesi tisztségéből. Erről - mint mondta az MTI-nek - a koalíciós pártok csak közösen határozhatnak. Azt azonban mindenképpen durvának és előzmény nélkülinek minősítette, hogy éppen egy koalíciós partner készül ilyen lépésre.

Szász híveit csábítja?

Ami az autonómiát illeti, a témáról kedden Traian Basescu államelnök is kifejtette véleményét, hangoztatva: Székelyudvarhely is ugyanannyi autonómiával fog rendelkezni mint Románia bármely más városa. A román államfő Marosvásárhelyen megismételte korábbi álláspontját, miszerint a széles körű közigazgatási autonómia elkötelezett híve, szerinte az lehetővé teszi, hogy a helyi közösségek az őket érintő oktatási és egészségügyi kérdésekben döntsenek.

Basescu kommentárt fűzött Markó Béla vasárnap Agyagfalván elmondott - a székelyföldi autonómiáért síkra szálló - beszédéhez is. Szerinte Markó így akarja saját választói táborába átcsábítani a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) szimpatizánsait.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!