Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Kényszermunka a madagaszkári ex-kormányfőnek

2003.12.24. 12:44
A közbiztonság veszélyeztetéséért és sikkasztásért tizenkét évi kényszermunkára ítélte kedden egy madagaszkári bíróság Tantely Andrianarivo volt kormányfőt.
A korábbi miniszterelnök a legmagasabb rangú kormánytisztviselő, akit Didier Ratsiraka volt államfő rendszeréből a tavaly szeptemberi válság idején elkövetett törvénysértésekért bíróság elé állítottak. Ügyében rendes bíróság ítélkezett. Andrianarivónak 6 millió dollárnyi pénzbüntetést is fizetnie kell az eltulajdonított állami pénzek és kamataik miatti kártérítésként.

A Párizsba menekült Ratsirakát már nyáron elítélte egy hasonló bíróság ugyanilyen jellegű bűnök miatt. A volt elnökre távollétében 10 év kényszermunkát és jelentős pénzbüntetést róttak ki, de Ratsiraka azóta is Franciaországban él. Andrianarivo több mint egy éve fogságban van. E hónap elején a rossz börtönkörülmények miatt legyengült állapotban kórházba szállították.

A belpolitikai válság és erőszak azért robbant ki, mert Ratsiraka azután is elnöknek tekintette magát, hogy elveszítette a kelet-afrikai partok előtt lévő szigeten tavaly májusban tartott választásokat. Marc Ravalomanana új elnök és Ratsiraka egységei között emiatt fegyveres konfliktus tört ki. Az összecsapásokban mintegy negyvenen vesztették életüket. A válság rendezése után több száz embert vettek őrizetbe jogsértések miatt, illetve gazdasági vádakkal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!